In analiza urmatoare, vom vedea care este tratamentul fiscal din punct de vedere al impozitului pe profit si al TVA-ului in cazul autoturismelor utilizate de salariati si care sunt incadrate la art. 298 alin. (3) litera b). Autoturismele sunt pentru deplasarea la si de la locul de munca, dar si ocazional in weekend.
Vom vedea daca in acest caz este aplicabila prevederea de la pct. 68 alin. (5) din Norme si daca aceasta prevedere se aplica numai in cazul TVA sau si in cazul cheltuielilor cu autoturismul. De asemenea, lamurim care sunt prevederile si conditiile prevazute in Codul Fiscal in cazul autoturismelor inchiriate de la salariatii firmei conform contractului de comodat.
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Iata raspunsul specialistului:
Conform punctului 16 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in sensul prevederilor art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal, regulile de deducere, termenii si expresiile utilizate, conditiile in care vehiculele rutiere motorizate, supuse limitarii fiscale, sunt cele prevazute la pct. 68 din normele metodologice date in aplicarea art. 298 al titlului VII Taxa pe valoarea adaugata din Codul fiscal.
Deci se aplica aceleasi prevederi si reguli pentru tratamentul cheltuielilor si tva pentru autoturismele utilizate de salariati.
Conform punctului 68 alin. (6) lit. b) si c) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
- vehiculele utilizate de agentii de vanzari reprezinta vehiculele utilizate in cadrul activitatii unei persoane impozabile de catre angajatii acesteia care se ocupa in principal cu prospectarea pietei, desfasurarea activitatii de merchandising, negocierea conditiilor de vanzare, derularea vanzarii bunurilor/serviciilor, asigurarea de servicii postvanzare si monitorizarea clientilor. Exercitarea dreptului de deducere in conformitate cu prevederile art. 298 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal se limiteaza la cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de vanzari;
- vehiculele utilizate de agentii de achizitii reprezinta vehiculele utilizate in cadrul activitatii unei persoane impozabile de catre angajatii acesteia care se ocupa in principal cu negocierea si incheierea de contracte pentru cumpararea de bunuri si servicii, intretinerea bazei de date a furnizorilor potentiali sau existenti, intocmirea documentelor administrative pentru cumparari, analizarea cererilor de cumparare si propunerea ofertei celei mai bune, urmarirea performantelor furnizorilor pentru a atinge obiectivele de calitate, costuri, termene. Exercitarea dreptului de deducere in conformitate cu prevederile art. 298 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal se limiteaza la cel mult un vehicul utilizat de fiecare agent de achizitii.
Conform punctului 68 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in cazul vehiculelor utilizate pentru transportul angajatilor la si de la locul de munca se considera ca vehiculul este utilizat in scopul activitatii economice atunci cand exista dificultati evidente in folosirea altor mijloace de transport adecvate, cum ar fi lipsa mijloacelor de transport in comun, decalajul orarului mijloacelor de transport in comun fata de programul de lucru al persoanei impozabile.
Conform punctului 16 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, justificarea utilizarii vehiculelor, in sensul acordarii deductibilitatii integrale la calculul rezultatului fiscal, se efectueaza pe baza documentelor financiar-contabile si prin intocmirea foii de parcurs care trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Daca deplasarea la si de la locul de munca nu se incadreaza in conditiile prevazute la punctul 68 din Norme, opinia mea este ca va fi considerata utilizare in interes personal.
Utilizarea, chiar si ocazionala, a autoturismului in in wek-end este fara indoiala utilizare in interes personal.
Expresia "utilizarea acestora si pentru uz personal fiind considerata neglijabila" de la punctul 68 alin. (5) din Norme se refera, in opinia mea, la faptul ca nu este necesar sa intocmiti foi de parcurs pentru autoturismele care se incadreaza la exceptia prevazuta la art. 298 alin. (3) lit. b), daca potrivit regulamentului/deciziei interene, autoturismul este utilizat exclusiv pentru activitatea economica. Daca potrivit regulamentului autoturismul este utilizat si in interes personal, aveti dreptul la deducerea tva si a cheltuielilor in proportie de 50%.
In concluzie, opinia mea este ca in situatia descrisa nu va incadrati in exceptiile art. 298 alin. (3) lit. b) deoarece autoturismul este utilizat si in interes personal.
In cazul in care autoturismele ajung in proprietatea societatii printr-un contract de comodat sau inchiriere, se aplica aceleasi reguli de deductibilitate de mai sus, indiferent de proprietarul autoturismului (salariat, alta persoana din afara firmei sau alta societate).
Aveti in vedere insa cheltuielile ce vor fi decontate salariatului. Sumele achitate persoanei fizice se achita in baza contractului de comodat si nu in baza relatiei angajat-angajator. Nu este interzis ca o persoana fizica sa inchiriere bunuri (mobile sau imobile) unei societati daca este salariat al acesteia.
Reviziile, eventual rata (daca autoturismul este in leasing), asigurarea sunt cheltuieli in sarcina proprietarului. Pentru sumele platite in acest scop salariatul respectiv va declara venituri din chirii, conform art. 84 alin. (1) din Codul fiscal. La nivelul persoanei juridice acestea sunt cheltuieli cu chirii. Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, conform art. 25 alin. (1) din Codul fiscal.
Combustibil, piese de schim, reparatii in caz de accidente, etc sunt deductibile 50% pentru societate daca autoturismul este utilizat si in interes personal.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Olguta Crevelescu - Expert Contabil