email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avertisment: Reducerea contributiei la Pilonul II de pensii, adoptata de Guvern, inseamna pensii cu 20% mai mici

Avertisment: Reducerea contributiei la Pilonul II de pensii, adoptata de Guvern, inseamna pensii cu 20% mai mici
pensii privatepilonul ii de pensiipensionarireducerea contributiilorpensii private pilonul ii

Reducerea pentru prima oara a contributiei la Pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%, adoptata ieri de Guvern, va duce la pensii mai mici cu aproximativ 20% pentru cei care in prezent sunt angajati si contribuie atat la Fondul de stat, cat si la cel privat. De retinut insa ca fondul de stat alimenteaza in prezent pensiile din prezent pe care le primesc pensionarii actuali astfel ca nu exista nicio majorare a pensiei, nici in prezent si nici in viitor. Dimpotriva, cei care vor lua pensii in viitor, vor primi cu circa 20% mai putin decat ar fi luat in mod normal, fara aceasta reducere a contributiei. 

"Dupa ce au experimentat in trei etape inghetarea contributiei la Pilonul II, romanii se confrunta acum cu scaderea acesteia si, implicit, cu reducerea semnificativa a economiilor lor pentru pensie", atrage atentia miercuri Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). "Reducerea in premiera a contributiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (in locul majorarii la 6%, conform legii) transmite insa un semnal negativ, afectand viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Decizia se traduce in pensii private mai mici cu cel putin 20% pentru viitorii pensionari si potential mai scazut de finantare a afacerilor romanesti prin intermediul pietei de capital.", spune asociatia (APAPR), citata de HotNews.ro

De asemenea, in acelasi comunicat se precizeaza urmatoarele:

"Asociatia saluta mentinerea actualei arhitecturi a Pilonului II, dar atentioneaza ca reducerea procentului de contributii la 3,75% va afecta pensiile viitoare a milioane de romani. 

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) a luat la cunostinta privind decizia autoritatilor de a pastra sistemul de pensii obligatorii Pilon II in actualul cadru legal. Sistemul de pensii private Pilon II este o importanta parghie de siguranta pentru viitorii pensionari si, in acelasi timp, un factor de stabilitate in economia romaneasca. 

Suntem convinsi ca soliditatea sistemului, demonstrata in cei 10 ani de la infiintare, prudenta si responsabilitatea cu care sunt administrate economiile romanilor, precum si profesionalismul administratorilor au fost reflectate in analizele realizate de autoritati, sustinand astfel decizia de a mentine actuala structura a Pilonului II. 

Reducerea in premiera a contributiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (in locul majorarii la 6%, conform legii) transmite insa un semnal negativ, afectand viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce in pensii private mai mici cu cel putin 20% pentru viitorii pensionari si potential mai scazut de finantare a afacerilor romanesti prin intermediul pietei de capital. 

La sfarsitul lunii septembrie 2017 existau in Romania 7 milioane de participanti la fondurile de pensii private Pilon II. 

Suma acumulata in conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care castigul total din investitii este de peste 7 miliarde de lei. Peste un milion de participanti au mai mult de 10.000 de lei in cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei. Potrivit unor studii independente realizate de catre institutii precum OECD si Better Finance, Pilonul II din Romania se situeaza in topul celor mai performante fonduri de pensii private din statele europene."


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii privatepilonul ii de pensiipensionarireducerea contributiilorpensii private pilonul ii


Data aparitiei: 09 Noiembrie 2017

Votati articolul "Avertisment: Reducerea contributiei la Pilonul II de pensii, adoptata de Guvern, inseamna pensii cu 20% mai mici":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X