Un studiu a fost intreprins de catre Directia generala de analiza macroeconomica si politici financiare din Ministerul Finantelo in ce priveste sistemele de impozitare din Uniunea Europeana.
Acest studiu care a fost deja facut public nu sprijina reducerea contributiilor de asigurari sociale, precizeaza Cursdeguvernare.ro, demonstrand ca aceasta reducere ne-ar indeparta de situatia din Franta sau Germania si ne-ar apropia de cea din Bulgaria.
Iata ce arata documentul furnizat ca studiu de MFP, citat de sursa de mai sus:
"Cea mai mica pondere a impozitelor directe in total impozite la nivelul anului 2010 o are Lituania (numai 17,4%), urmata de Bulgaria (18,8%) si Slovacia (19,1%). Toate aceste tari au adoptat sisteme de impozitare cu cote fixe care conduc la o reducere puternica a impozitelor directe fata de cele indirecte." Cu 22,6%, Romania se situa in 2010 pe locul 8 din 27 de state, mult sub nivelurile medii de 30,4% pentru UE 27 si de 30,6% pentru EA 17 ( zona euro).
Se constata astfel ca tara noastra se afla pe "locul 3 in ceea ce priveste ponderea impozitelor indirecte (45,2%) in total impozite, primele pozitii fiind ocupate de Ungaria (45,5%) si Bulgaria (55,4%)." Astfel, explica Cursdeguvernare.ro, analiza intocmita de Ministerul de Finante arata ca "sistemele de taxare din Germania si Franta, care pun accent pe contributiile de asigurari sociale, sunt la polul opus cu cele din Danemarca, Suedia si Marea Britanie, unde ponderea contributiilor sociale in totalul veniturilor este redusa".
Explicatiile sunt oferite tot de portalul citat care atrage atentia asupra masurilor realmente fezabile si care ar face diferenta intre un sistem care ar functiona pe termen scurt si o masura care ar avea efecte pozitive pe termen lung:
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
"Pur si simplu, Romania nu poate face protectie sociala la nivel european daca nu redistribuie din veniturile celor bogati catre cei saraci ( vezi cota redusa de impozit pe venit), decat daca majoreaza excesiv impozitele indirecte, care afecteaza pe toata lumea si impiedica dezvoltarea economiei".
Studiul intocmit de MFP continua:
"Statele cu cea mai mare pondere a veniturilor in PIB sunt statele care se bazeaza pe impozitarea directa (Franta, Danemarca, Belgia, Austria, Olanda, Italia)". Astfel, explica acelasi portal, deoarece Romania are o pondere a veniturilor in PIB de 32% fata de 45% media UE, acest lucru inseamna o necesitate a majorarii impozitelor directe.
Totodata, precizeaza sursa, "armonizarea fiscala sugereaza reducerea TVA spre cota de 19% ( adica aproape exact 16% din pretul de vanzare, ceea ce duce la o adevarata cota unica de 16%)", fapt cauzat de locul trei pe care ne situam ca pondere a incasarilor la nivelul taxelor indirecte, care descurajeaza consumul.