email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schimbarea normei de venit pentru PFA. Cum trebuie completata Declaratia unica la mutarea sediului?

Schimbarea normei de venit pentru PFA. Cum trebuie completata Declaratia unica la mutarea sediului?
pfanorma de venitcod fiscaldeclaratia unica

Ce se intampla in cazul in care un PFA isi muta sediul intr-o localitate in care norma de venit este alta?  Va influenta acest mod completarea Declaratiei unice si, daca da, in ce mod? Te bantuie si pe tine aceste intrebari? Expertul nostru va elucida, pe rand, fiecare mister legat de schimbarea normei de venit pentru un PFA.


Astfel, luam drept exemplu cazul unui PFA cu norma de venit care, in anul 2018,  are sediul intr-o localitate in care norma este de 23.000 lei declarata prin Declaratia unica. Insa, in data de 10 august 2018, acesta isi muta sediul intr-o localitate in care norma de venit este 17.000 lei. Cum trebuie sa intocmeasca Declaratia unica la mutarea sediului? Mai are obligatia sa plateasca CAS si CASS pentru anul 2018?


Iata raspunsul specialistului!


In ceea ce priveste CAS, in temeiul art. 151 alin. (15) din Codul fiscal, persoanele fizice al caror venit estimat se modifica in cursul anului in care se realizeaza veniturile si nu se mai incadreaza in plafonul de 22.800 lei isi pot modifica contributia datorata prin rectificarea venitului estimat, prin depunerea Declaratiei unice, oricand pana la implinirea termenului de 15 martie 2019 de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
 
In mod asemanator, si in cazul CASS, potrivit art. 174 alin. (15) din Codul fiscal, persoanele fizice al caror venit estimat se modifica in cursul anului in care se realizeaza veniturile si nu se mai incadreaza in plafonul de 22.800 lei isi pot modifica contributia datorata prin rectificarea venitului estimat, prin depunerea Declaratiei unice, oricand pana la implinirea termenului de 15 martie 2019 de depunere a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
 
Prin urmare, in raport cu stabilirea obligatiilor privind CAS si CASS pentru persoanele fizice al caror venit estimat se modifica in cursul anului in care se realizeaza veniturile si nu se mai incadreaza in plafonul de 22.800 lei, Declaratia unica se poate depune oricand pana la implinirea termenului de 15 martie 2019.


 
In situatia in care persoanele fizice au estimat pentru anul curent un venit net anual cumulat, din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri (activitati independente si drepturide propietate intelectuala), cel putin egal cu nivelul a 12 salarii minime brute pe tara (22.800 lei), iar venitul net anual cumulat realizat este sub acest nivel, nu datoreaza CAS, cu exceptia celor care au optat pentru plata CAS. In acest caz CAS platita nu se restituie, aceasta fiind valorificata la stabilirea elementelor necesare determinarii pensiei. Temeiul legal il reprezinta art. 151 alin. (18) din Codul fiscal.
 
In cazul CASS, in situatia in care persoanele fizice care au estimat venituri peste plafonul de 22.800 lei realizeaza un venit net anual cumulat sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara (22.800 lei), iar in anul fiscal precedent nu au avut calitatea de salariat si nu s-au incadrat in categoriile de persoane exceptate de la plata CASS (conform art. 154 alin. (1) din Codul fiscal), acestea datoreaza CASS la o baza de calcul echivalenta cu 6 salarii minime brute pe tara si depun Declaratia unica pana la data de 15 martie 2019 in vederea definitivarii CASS. Temeiul legal il reprezinta art. 174 alin. (18) din Codul fiscal.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pfanorma de venitcod fiscaldeclaratia unica


Data aparitiei: 04 Septembrie 2018

Votati articolul "Schimbarea normei de venit pentru PFA. Cum trebuie completata Declaratia unica la mutarea sediului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X