UPDATE in 26 martie 2019. Proiectul legislativ care ar putea sa ofere mai multa libertare PFA-urilor si intreprinderilor individuale (II-urilor) a fost adoptat tacit de Senat in ultima perioada.
Va reamintim ca, pentru a fi adoptat, proiectul trebuie sa mai treaca de Camera Deputatilor, Forul decizional, sa fie promulgat de catre presedintele tarii, apoi sa fie publicat in Monitorul Oficial. Prin urmare, mai are un drum lung de parcurs, dar exista totusi sperante ca se va renunta la limitarile legate de numărul de salariați ce au fost introduse acum mai mult de doi ani.
*********
Articolul initial
PFA-urile si intreprinderile individuale ar putea sa aiba mai multa libertate in ceea ce priveste angajarea mai multor persoane, conform unei initiative legislative inregistrate recent la Senat. Discutiile despre limitarile celor doua categorii au inceput din anul 2016 ai au intrat in vigoare din data de 16 ianuarie 2017 prin intermediul Legii nr. 182/2016 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.
Daca acest proiect legislativ intra in vigoare, PFA-urile si intreprinderile individuale (II-urile) ar putea sa se bucure de un beneficiu important.
“PFA poate desfasura activitatile pentru care este autorizata, singura sau impreuna cu cel mult 5 persoane, angajate de aceasta, in calitate de angajator, cu contract individual de munca, incheiat si inregistrat in conditiile legii.” este precizat in proiectul legislativ. Inainte un PFA putea avea cel mult 3 persoane angajate.
In plus, initiativa legislativa face referire si la limitele impuse intreprinderilor individuale (II-urilor), care ar putea sa aiba cel mult 15 salariati fata de 8 (cati sunt in prezent).
„Intreprinderea individuala poate angaja cel mult 15 salariati, terte persoane, cu contract individual de munca incheiat si inregistrat in conditiile legii si poate stabili relatii contractuale, in conditiile legii, cu orice persoane fizice si juridice, cu alte intreprinderi individuale, cu PFA sau intreprinderi familiale, pentru efectuarea unei activitati economice, fara ca aceasta sa ii schimbe statutul juridic dobandit potrivit prezentei sectiuni”, se arata in propunerea aflata la Senat.
Potrivit informatiilor prezentate in nota de expunere „Masura va sprijini, in mod evident, cresterea numarului de contracte de munca din economie, in mod special in zonele defavorizate economic, unde numarul persoanelor fizice autorizate si al intreprinderilor individuale este mult mai important decat al intreprinderilor mici si mijlocii. In plus, principiul constitutional al garantarii libertatii economice ar trebui sa conduca la restrictii legislative tot mai putine in ceea ce priveste activitatile economice licite”.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
DE RETINUT!
Acest proiectul de lege nu a intrat in vigoare. Mai trebuie sa fie adoptat de Parlament, promulgat de presedinte si apoi publicat in Monitorul Oficial.