Declaratia unica bate din ce mai insistent la usa, astfel ca ANAF a hotarat sa organizeze o noua sesiune de asistenta pe pagina de Facebook. Specialistii au raspuns la intrebarile care se incadreaza in tema "Completarea si depunerea declaratiei unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019".
Am facut o selectie cu cele mai utile intrebari si raspunsuri si va prezentam mai jos o colectie necesara contribuabililor implicati.
Sesiune de asistenta ANAF: depunerea declaratiei unice in 2019
Iata mai jos ce raspunsuri au oferit specialistii ANAF nedumeririlor pe care le au contribuabilii legate de depunerea declaratiei unice in 2019.
1. Intrebare: Daca azi e depusa declaratia unica in vederea deschiderii unui dosar de asigurat la Casa de Sanatate, cat de repede pot fi trimise datele de la ANAF catre Casa de Sanatate? In cazul unei urgente.
Raspuns ANAF
Referitor la cele prezentate de dumneavoastra va comunicam faptul ca veti dobandi calitatea de asigurat la data depunerii declaratiei unice, iar suma de plata in contul CASS, pentru 12 luni, este stabilita prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara, indiferent de data depunerii declaratiei. Salariul minim brut pe tara, in functie de care se stabileste contributia pentru persoanele fara venituri, este de 2.080 de lei de la 1 ianuarie 2019. Prin urmare, cota CASS 10% aplicata la 12.480 lei inseamna 1.248 de lei. Aceasta este suma care trebuie achitata pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia, indiferent de data depunerii declaratiei
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
2. Intrebare: Pentru a se asigura la sanatate, o persoana fizica fara venituri depune declaratia unica si plateste CASS, asigurandu-se astfel pentr 12 luni de la depunerea DU. Dar daca in acest interval de timp se angajeaza si i se opresc contributiile ca salariat, poate depune DU rectificativa? Se recalculeaza ce s-a achitat?
Raspuns ANAF
In situatia prezentata de dvs., daca incepeti sa realizati venituri din salarii si asimilate salariilor, depuneti la organul fiscal competent in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul declaratia unica si veti recalcula obligatia de plata reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate datorata pentru anul in curs.
3. Intrebare: Cum calculez veniturile din activitati agricole pentru anul 2018 si cum estimez norma de venit pe anul 2019. Sunt diferente de legislatie?
Raspuns ANAF
In vederea completarii corespunzator a declaratiei unice Capitolul II - Sectiunea II.1 - Subsectiunea II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit, veti utiliza normele de venit disponibile la urmatorul link: https://static.anaf.ro/.../NormeA.../Norme_agricole_2019.htm
4. Intrebare: Pentru sumele de bani dobandite prin mostenire se depunde declaratia unica?
Raspuns ANAF
Sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur financiar, primite cu titlu de mostenire ori donatie sunt venituri neimpozabile. Pentru proprietatile imobiliare, in cazul mostenirilor si donatiilor se aplica reglementarile prevazute la art. 111 alin. (2) si (3) din Codul fiscal. In situatia prezentata de dvs nu trebuie sa depuneti declaratia unica.
5. Intrebare: Daca am depus declaratia unica in ianuarie 2019, iar venitul estimat depaseste ce am declarat, redepun declaratia cu un nou venit estimat?
Raspuns ANAF
Avand in vedere situatia prezentata de dvs. daca doriti, puteti rectifica declaratia privind venitul estimat pana la data de 31 decembrie a anului de impunere.
6. Intrebare: Am depus declaratia unica online pentru contributia la sanatate ca persoana fara venituri care s-a validat si as dori sa stiu de cand pot incepe platile si daca trebuie sa primesc o confirmare de la ANAF pentru aceasta declaratie? Inca nu am primit aceasta confirmare, desi sunt inregistrata SPV.
Raspuns ANAF
Pentru a verifica daca declaratia a fost depusa in mod corect va rugam sa verificati sectiunea mesaje din Spatiul Privat Virtual unde trebuie sa gasiti recipisa. O declaratie este considerata depusa doar dupa obtinerea unei recipise fara erori de validare.
7. Intrebare: Vreau sa inchiriez apartamentul incepand cu 01.08.2019. Pana cand trebuie depusa declaratia? Pana cand trebuie sa achit taxele?
Raspuns ANAF
Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, iar plata se efectueaza pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza impozitul.
8. Intrebare: Daca o persoana fizica trebuie sa depuna DU pentru o intreprindere individuala radiata in luna octombrie 2018, respectiv pentru o intreprindere familiala deschisa tot in 2018, cum se procedeaza?
Raspuns ANAF
Declaratia se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din Romania sau/si din strainatate, care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. In caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza codul numeric personal al contribuabilului sau numarul de identificare fiscala, atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz. Avand in vedere cele mentionate declaratia unica se completeaza corespunzator pentru fiecare categorie/sursa a veniturilor.