email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

VIDEO Violeta Alexandru: clarificari IMPORTANTE despre obtinerea somajului tehnic

VIDEO Violeta Alexandru: clarificari IMPORTANTE despre obtinerea somajului tehnic
somaj tehnicindemnizatieanofmcontract de munca

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a facut cateva clarificari importante legate de procedura prin care angajatorii vor obtine fonduri guvernamentale utile pentru indemnizatia de somaj tehnic. 

Cei care vor solicita aceste fonduri nu se vor mai lovi de bariera birocratica fiindca Guvernul a eliminat obstacolele de acest tip. Ministrul Muncii a declarat ca asteapta de la 1 aprilie cererile pentru plata somajului tehnic, explicand, pe larg, cum se va face procedura pentru fiecare categorie in parte.

 

Citeste si: OUG nr. 32/2020 – Noua procedura privind somajul tehnic este in MONITOR
 

“Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din judetul in care angajatorul are sediul social vor primi prin mijloace electronice, incepand de maine, astfel incat sa se inchida luna martie, solicitarile pentru primirea fondurilor in vederea acoperirii cheltuielilor pentru personal, pentru angajatii cu contracte individuale de munca, pe care i-au inregistrat anterior in REVISAL ca intrand in somaj tehnic. 

Ce trebuie sa depuna? Un angajator care are angajati prin contracte individuale de munca, deja inscrisi in REVISAL ca intrand in somaj tehnic, la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca din judetul in care isi au sediul social. Prin mijloace electronice se depune o cerere, o declaratie pe proprie raspundere si lista angajatilor pentru care solicita fondurile guvernamentale.”, a spus ministrul Muncii.

In cazul celorlalte categorii, actele se depun la Agentiile Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala.

La Agentiile Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala din judetele in care persoanele care au alte forme de angajare decat contractele individuale de munca presteaza activitati se vor prezenta cei care lucreaza, de exemplu, prin PFA, intreprindere individuala, prin contracte de munca de drepturi de autor, dar si cluburile sportive care au angajati in alta forma de munca decat contractele individuale, cum ar fi contractele de activitate sportiva. Toate aceste categorii vor depune electronic o cerere si o declaratie pe proprie raspundere la Agentiile Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala din judetul in care isi desfasoara activitatea.”

Ministrul Muncii a precizat si cum se procedeaza in cazul cluburilor sportive. 

“In cazul cluburilor sportive, care au sportivi angajati prin contracte de activitate sportiva, fata de cerere si declaratie pe proprie raspundere, se va atasa si lista sportivilor pentru care solicita fonduri.”


Violeta Alexandru a subliniat faptul ca niciuna dintre categoriile de mai sus NU va prezenta certificat de situatie de urgenta, elimandu-se astfel orice bariera birocratica.

 Angajatorii nu platesc niciun ban de la ei. Guvernul asigura aceste fonduri prin care se vor face platile catre angajati. 

Cei care depun incepand de maine, pentru a se inchide luna martie, solicitari la AJOFM vor primi fondurile in maxim 15 zile. Solicitarile vor fi procesate in regim de urgenta”, spune Violeta Alexandru.

De indata ce angajatorul, care are angajati cu contracte individuale de munca, primeste fondurile guvernamentale, anume 75% din salariul mediu brut, va face plata catre angajat in termen de 3 zile.”, a informat ministrul.

Cum se procedeaza in cazul celor care au alte tipuri de contracte?

Cei care lucreaza in alte forme contractuale vor depune cererea si declaratia incepand de maine, 1 aprilie. Acestea se vor procesa in regim de urgenta, termenul prevazut in Ordonanta fiind de 10 zile, insa ministrul Muncii spune ca nu vor astepta pana in ultimul moment, astfel ca incurajeaza contribuabilii sa pregateasca documentele”, a intarit ministrul.

Toate documentele se depun online.

“Angajatorii care au posibilitatea suplimentarii sumelor oferite de stat o pot face. Nu se fac controale in aceasta perioada, insa ministrul Muncii cere responsabilitate atunci cand este vorba despre bani publici. Declaratia pe proprie raspundere inseamna o semnatura pentru veridicitatea informatiilor prezentate. Daca acestea sunt prezentate eronat, inseamna fals in declaratii si sunt sanctionate de legislatia in vigoare.” a specificat Violeta Alexandru.

Ministrul a precizat ca vor fi facute verificari prin sondaj dupa ce se va incheia perioada de criza. 

Victor Picu, secretar de stat, spune ca “suspendarea contractului de munca se face conform Codului Muncii, art. 52 lit. c. Din acel moment se notifica in REVISAL suspendarea contractului, iar perioada pentru care se calculeaza plata somajului tehnic este de la data suspendarii contractului la data incheierii starii de urgenta. Conditia necesara este ca suspendarea contractului individual de munca sa se faca pe toata perioada starii de urgenta.”
 

Citeste si: Numar unic de apel pentru informatii referitoare la somajul tehnic
 

Documentele se vor prim si se vor procesa in modalitate electronica, prin e-mail la adresa judet@anofm.gov.ro. De exemplu: brasov@anofm.gov.ro sau caras-severin@anofm.gov.ro.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somaj tehnicindemnizatieanofmcontract de munca


Data aparitiei: 31 Martie 2020

Votati articolul "VIDEO Violeta Alexandru: clarificari IMPORTANTE despre obtinerea somajului tehnic":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X