Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Declararea beneficiarilor reali in cazul unui ONG. Ce spune legea?

Data aparitiei: 23 Iulie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Declararea beneficiarilor reali in cazul unui ONG. Ce spune legea?
ongbeneficiar realLegea 129/2019

Prezentam in randurile de mai jos cum se identifica si declara beneficiarii reali in cazul unui ONG. Niciunul dintre membrii asociatiei infiintate sub Legea nr. 26/2020 nu are beneficii materiale. Intreaga activitate se face pe baza de voluntariat pentru sprijinirea unor cazuri medicale, defavorizate.

Este important de precizat ca asociatii fondatori nu se mai regasesc printre membrii actuali.
 

Declararea beneficiarilor reali in cazul unui ONG: raspunsul specialistului

Notiunea de beneficiar real este definita la art. 4 alin. 1 din Legea 129/2019, prin beneficiar real intelegandu-se orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele caruia/careia se realizeaza o tranzactie, o operatiune sau o activitate. In functie de categoria de persoane/constructii juridice (societati, fiducii, fundatii, asociatii etc.), la alin. 2 al art. 4 din Legea 129/2019 sunt aduse clarificari in ceea ce priveste persoana/categoriile de persoane ce pot fi considerati beneficiari reali.
 

Citeste si: Legea 108/2020: Declaratia privind beneficiarul real – o obligatie in minus pentru firmele formate doar din persoane fizice

Spre exemplu, conform art. 4 alin. 2 lit. c din Legea 129/2019, in cazul entitatilor juridice precum fundatiile si al constructiilor juridice similare fiduciilor, beneficiar real este persoana fizica (persoanele fizice) care ocupa pozitii echivalente sau similare celor mentionate la lit. b (cum ar fi, spre exemplu, fondatorii sau categoria de persoane in al caror interes principal se constituie sau functioneaza fundatia).

Consiliul director al asociatiei este organul de conducere si de administrare al acesteia si pe cale de consecinta membrii acestuia controleaza activitatea asociatiei.

In cazul fundatiilor, beneficiarul real se considera a fi membrii fondatori (care pot oricand sa schimbe conducerea fundatiei) si membrii Consiliului Director care au capacitate de decizie, precum si persoana/persoanele carora li se adreseaza serviciile fundatiei (adica cei pentru care a fost infiintata fundatia).
 


In cazul asociatiilor,se poate interpreta ca  beneficiarul real se considera a fi asociatii sau membrii Consiliului Director daca in Consiliul Director sunt pana in 4 persoane (adica au pana in 25% din numarul de voturi din Consiliul Director), precum si persoana/persoanele carora li se adreseaza serviciile fundatiei .

Daca sunt peste 4 membri, adica daca ponderea votului unui membru este sub 25% din numarul voturilor, putem interpreta ca membrii Consiliului nu pot fi considerati beneficiari reali.
 


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Vera Constantin - Expert contabil.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X