Expertul nostru ne va lamuri in continuare cum se face determinarea plafonului de incadrare la microintreprindere in trimestrul IV (1.000.000 euro).
Studiul de caz de astazi arata daca se ia in calcul diferenta favorabila dintre venituri si cheltuielile cu diferenta curs.
Determinarea plafonului de incadrare la microintreprindere: raspunsul specialistului
Conform art. 47 lit. c din Codul fiscal si pct. 1 alin. 1 din Normele metodologice de aplicare plafonul de 1.000.000 euro pentru incadrarea in categoria microintreprinderilor se determina pe baza acelorasi elemente de venituri care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal.
- Oct 1440 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 148
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 14100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2238 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2297 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Oct 2399 locuri
disponibileWebinarul Noua Lege a Pensiilor
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
De asemenea, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita, limita verificandu-se pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal si a cursului de schimb valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent, dupa cum reiese din prevederile art. 52 alin. 1-2 din Codul fiscal.
Astfel, in conformitate cu prevederile art. 53 alin. 1 din Codul fiscal si pct. 5 alin. 1 din Normele metodologice de aplicare, in cazul microintreprinderilor baza de calcul a impozitului si, implicit, plafonul de 1.000.000 euro se determina pe baza veniturilor din orice sursa, adica totalul veniturile care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a Conturi de venituri, potrivit reglementarilor contabile, din care se scad veniturile mentionate la lit. a-m ale art. 53 alin. 1 din Codul fiscal si se adauga elementele de la lit. a-d ale art. 53 alin. 2 din Codul fiscal.
Veniturile din diferente de curs valutar (contul 765) sunt prevazute a fi scazute din totalul veniturilor inregistrate in clasa 7-a Conturi de venituri potrivit reglementarilor contabile potrivit art. 53 alin. 1 lit. h din Codul fiscal. Totusi, in trimestrul IV al anului, diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar si cheltuielile din diferente de curs valutar, inregistrate cumulat de la inceputul anului se adauga la baza impozabila pentru determinarea impozitului conform art. 53 alin. 2 lit. b din Codul fiscal.
Reiese ca la determinarea plafonului de 1.000.000 euro nu se iau in calcul veniturile ca atare (rulaj cont 765) in niciunul din trimestrele I-IV ale anului fiscal, ci doar diferenta dintre venituri si cheltuieli din diferente de curs valutar (rulaj cont 765 – rulaj cont 665) si numai in trimestrul IV al anului fiscal, nu si in trimestrele I-III.
Manual de politici contabile - Stick USB
Cartea verde a contabilitatii - REDUCERE 40
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Constanta Popa - Economist.