email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comert cu amanuntul al imbracamintei. Sunt OBLIGATE firmele sa foloseasca sistemul e-Factura?

Comert cu amanuntul al imbracamintei. Sunt OBLIGATE firmele sa foloseasca sistemul e-Factura?
risc fiscale-facturatvasrl

Exista cinci categorii de produse cu risc fiscal ridicat pentru care trebuie utilizat e-Factura. Firmele care fac comert cu amanuntul al imbracamintei trebuie sa fie atente la codurile CAEN prevazute in legislatie, dar si la anumite conditii. 

Subiectul acestui studiu de caz este o SRL platitoare de TVA si impozit pe venit micro. Are activitate de vanzare cu amanuntul al imbracamintelor (magazin de haine noi). Achizitioneaza imbracaminte de la furnizori din tara si din UE, iar livrarile le efectueaza numai catre populatie pe baza de bon fiscal.

In aceste conditii, de la 1 iulie 2022 are obligatia de a se inregistra in registrul e-Factura?

Comert cu amanuntul al imbracamintei - e-Factura: raspunsul specialistului

Pentru produsele cu risc fiscal ridicat, comercializate in relatia B2B (persoana juridica catre persoana juridica) sunt aplicabile prevederile OUG nr. 130/2021 si prevederile Ordinului nr. 12/2022. Aceste prevederi nu se aplica pentru vanzarile directe catre persoane fizice.

Potrivit art. XXXVII din OUG nr. 130/2021, prin derogare de la prevederile art. 10-12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 960 din 7 octombrie 2021, pentru produsele cu risc fiscal ridicat stabilite prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (Ordinului nr. 12/2022), comercializate in relatia B2B:

a) furnizorii pot, in perioada 1 aprilie-30 iunie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura;

b) furnizorii sunt obligati, incepand cu data de 1 iulie 2022, sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.

Furnizorii sunt obligati sa transmita facturile emise catre destinatari conform prevederilor art. 319 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

In Ordinul nr. 12/2022, Agentia Nationala de Administrare Fiscala justifica temeinic pentru fiecare produs incadrarea in categoria produselor cu risc fiscal ridicat. Prin produs cu risc fiscal ridicat se intelege produsul la a carui comercializare exista risc ridicat de frauda si evaziune fiscala.

Dumneavoastra, avand un magazin de vanzare cu amanuntul a hainelor catre persoane fizice, sunteti scutit de obligatia emiterii unei facturi, cu exceptia cazului in care exista posibilitatea ca un cumparator sa solicite factura. Dumneavoastra aveti in schimb obligatia emiterii de bonuri fiscale. Prin urmare in cazul in care se emite bon fiscal, factura nu trebuie emisa indiferent de natura bunurilor livrate prin magazinele de comert cu amanuntul (cu sau fara risc fiscal).

In situatia in care va exista posibilitatea de a vinde un obiect de imbracaminte cuprins in lista produselor cu risc fiscal catre o persoana juridica (aceasta va va solicita inscrierea pe bon a codului de inregistrare in scopuri de TVA), acel bon fiscal este considerat o factura simplificata care este emisa la solicitarea beneficiarului, aceasta ar trebui transmisa in sistemul RO e-Factura.

Atentie, insa, la achizitiile de articole de imbracaminte de la furnizorii interni, este posibil ca acestia sa va vanda produsele prin sistemul RO e-Factura si atunci ar fi bine sa fiti si dumneavoastra inscris in sistem. Acestia oricum vor avea obligatia sa transmita facturile in sistemul Ro e-Factura chiar daca beneficiarii lor nu sunt inscrisi.


Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Bajan Camelia - Expert contabil, expert judiciar, practician in insolventa

 

Sursa foto:Pixabay


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
risc fiscale-facturatvasrl


Data aparitiei: 06 Mai 2022
Ultima actualizare: 23 Septembrie 2022

Votati articolul "Comert cu amanuntul al imbracamintei. Sunt OBLIGATE firmele sa foloseasca sistemul e-Factura?":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X