Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Trecere de la micro la profit. Ce prevede legislatia privind deducerea cheltuielilor cu casa de marcat

Data aparitiei: 10 Aprilie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Trecere de la micro la profit. Ce prevede legislatia privind deducerea cheltuielilor cu casa de marcat
case de marcatsrlimpozit pe profitimpozit micro

Trecerea de la micro la profit nu este chiar o procedura floare la ureche, asa cum ar putea parea la prima vedere, mai ales daca sunt implicate si aspecte suplimentare. 

Una dintre situatiile care pun probleme este deducerea cheltuielilor cu casa de marcat. Luam drept exemplu o SRL care pana la 31.12.2022 a platit impozit pe venitul micro si care trece de la 01.01.2023 la impozit pe profit. Mai are de dedus din valoarea casei de marcat la 31.03.2023 suma de 425 lei. Se mai deduc acesti bani din impozitul pe profit?

Trecere de la micro la profit – deducere casa de marcat: raspunsul specialistului

Nu se deduc acesti bani din impozitul pe profit, ne lamureste specialistul nostru. 

Codul fiscal nu prevede posibilitatea deducerii cheltuielilor reprezentand costul de achizitie al casei de marcat din alt impozit decat cel aplicat la data punerii in functiune.

Daca la data punerii in functiune a casei de marcat societatea era micro, iar ulterior (din 2023) a devenit platitoare de impozit pe profit, nu mai poate sa scada din impozitul pe profit datorat sume reprezentand costul ei de achizitie.

Citeste si: Trecerea de la micro la profit. Aspecte contabile si fiscale

Pentru o societate platitoare de impozit pe profit care achizitioneaza casa de marcat, costul sau de achizitie este o cheltuiala nedeductibila conform art. 25 alin. (4) lit. t) din Codul fiscal si se scade din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul in care a fost pusa in functiune:

"cheltuielile reprezentand costul de achizitie al aparatelor de marcat electronice fiscale, astfel cum sunt definite la art. 3 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la data punerii in functiune, potrivit legii; contribuabilii care achizitioneaza aparate de marcat electronice fiscale scad costul lor de achizitie din impozitul pe profit datorat pentru trimestrul in care au fost puse in functiune, in cazul in care acestia datoreaza impozit pe profit trimestrial, sau din impozitul pe profit anual, in cazul contribuabililor care aplica sistemul anual de declarare si plata a impozitului pe profit. Sumele care nu sunt scazute din impozitul pe profit potrivit prevederilor prezentei litere se reporteaza in urmatorii 7 ani consecutivi. Recuperarea acestor sume se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, in aceleasi conditii, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit."

 

Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X