email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sanctiuni pentru Nedepunere Declaratia 390

declaratia 390OUG 109/2009Legea 571/2003OG 2/2001codul de procedura fiscalaservicii intracomunitare

 

de Mihaela Benta, valabil la 11-Mar-2010

Intrebare: O firma de transport inregistrata in scopuri de TVA in Romania, emite facturi de prestari servicii transport bunuri catre societati persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA din cadrul UE.
Ce pot sa fac in cazul in care pentru luna ianuarie 2010 nu a fost depusa declaratia 390 aferenta livrarii serviciilor intracomunitare?
Este adevarat ca nu exista sanctiune pentru nedepunerea la termen pentru declaratia 390 aferenta livrarii sau achizitiei de servicii intracomunitare?

  Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti poti face Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

Raspuns:
Ca element de noutate atat in Romania cat si la nivel comunitar, incepand cu 01.01.2010, se raporteaza prin declaratie recapitulativa (declarati

a 390) prestarile de servicii intracomunitare. Acest fapt a fost reglementat prin adoptarea OUG 109/2009, ce modifica Titlul al VI lea din codul fiscal. In declaratia 390 sunt prevazute urmatoarele obligatii stabilite la art. 1564 cod fiscal
,,(1) Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA confo rm art 153 sau art 1531 trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, o declaratie recapitulativa (n.n. declaratia 390) in care mentioneaza:
(....)
c) prestarile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2) efectuate in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxa a luat nastere in luna calendaristica respectiva:,,
Prin urmare dvs aveti obligatia sa depuneti declaratie 390 la autoritatea fiscala.

  Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti poti face Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI


Pentru ca  nu ati depus declaratia 390 sau pentru depunerea ulterioara termenului exista sanctiuni. Acestea sunt reglementate de art. 2191 -  cod de procedura fiscala, redat in totalitate mai jos:
"Contraventii in cazul declaratiilor recapitulative (n.n. declara tia 390)
(1) Constituie contraventie nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor recapitulative (n.n. declaratia 390) reglementate la titlul VI din Legea 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sau depunerea de astfel de declaratii cu sume incorecte ori incomplete.
(2) Fapta prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza cu amenda de 2% din suma totala a achizitiilor/livrarilor intracomunitare de bunuri nedeclarate sau, dupa caz, din diferentele nedeclarate rezultate ca urmare a declaratiilor incorecte ori incomplete.
(3) Nu se sanctioneaza contraventional persoanele care corecteaza declaratiile recapitulative (n.n. declaratia 390) pana la implinirea termenului legal de depunere a acestora.
(4) Nu se sanctioneaza contraventional persoanele care, ulterior termenului legal de depunere, corecteaza declaratiile (n.n. declaratia 390) ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.
(5) Amenda prevazuta la alin. (2) se reduce cu 50% in situatia in care persoana impozabila corecteaza declaratia recapitulativa (n.n. declaratia 390) pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative (n.n. declaratia 390).
(6) Dispozitiile art. 221 alin. (1) și (5) se aplica in mod corespunzator.
Se retine ca aplicarea sanctiunii  se face conform procedurii stabilite de OG 2/2001 privind regimul contraventiilor, situatie prevazuta expres in codul de procedura fiscala, fapt ce va da dreptul fie sa solicitati un avertisment, caz la latitudinea organului fiscal, fie sa platiti jumatate din amenda in 48 de ore.

  Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Iti poti face Cont si gasesti toate raspunsurile la cele mai dificile intrebari.
Convinge-te
CLICK AICI

NOUTATI Contabile 2023

Care sunt noutatile privind monografiile in 2023?


Aflati noutatile in Ghidul Practic al Monografiilor Contabile! Contine 86 monografii nou-noute, de maxima actualitate in 2023, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa, conforme cu ultimele modificarile din Codul fiscal, foarte usor de urmarit si inteles:

    • Prezentarea cadrului legal
    • Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
    • Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
    • Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 390OUG 109/2009Legea 571/2003OG 2/2001codul de procedura fiscalaservicii intracomunitare


Data aparitiei: 12 Martie 2010

Votati articolul "Sanctiuni pentru Nedepunere Declaratia 390":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X