de Elena Ionescu, valabil la 03-Mai-2010
Intrebare: O societate A SRL avea capitalul social 1000 lei.
Din profitul realizat in anii anteriori, s-a majorat capitalul social, conform hotarare AGA, cu suma de 250000 lei.
In anul 2010, asociatii doresc sa diminueze capitalul social cu 150000 lei.
Care este tratamentul acestei modificari in capitalurile proprii din punct de vedere fiscal?
Datoreaza societatea impozit pe dividend pentru suma cu care se diminueaza capitalul social, avand in vedere majorarea facuta anterior din profitul societatii? Mai sunt alte implicatii fiscale?

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Examen Consultant Fiscal 2025
Raspuns: Majorarea capitalului social al unei societati se poate realiza, potrivit dispozitiilor Legii 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 210, prin:
- emisiunea de actiuni noi,
- majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura,
- incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune,
- compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.
Diferentele favorabile din reevaluarea patrimoniului nu pot majora capitalul social.
Potrivit reglementarilor Legii 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 19, rezultatul definitiv al unui exercitiu financiar se stabileste la inchiderea exercitiului. Repartizarea profitului contabil se inregistreaza in contabilitate pe destinatiile expres prevazute, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Situatiile financiare anuale, insotite de rapoartele administratorilor, cenzorilor sau ale auditorilor financiari, dupa caz, sunt aprobate in adunarea generala.
Din punct de vedere contabil, profitul realizat in exercitiul curent se repartizeaza la:
- rezerve ,
- poate fi utilizat pentru acoperirea pierderii contabile,
- distribuirea de dividende,
- surse proprii de finantare,
- majorarea capitalului social.
Din punct de vedere contabil repartizarea profitului si majorarea capitalului social se inregistreaza astfel:
121 = %
"Profit si pierdere"
129
"Repartizarea profitului"
117
Rezultatul reportat
Cand adunarea generala stabileste repartizarea profitului reportat pentru majorarea capitalului, se fac urmatoarele inregistrari:
117 = 1068
"Rezultat reportat" "Alte rezerve"
1068 = 1011
"Alte rezerve" "Capital subscris nevarsat"
1011 = 1012
"Capital subscris nevarsat" "Capital subscris varsat"
Hotararea adunarii generale pentru majorarea capitalului social se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. Dreptul de preferinta este de cel putin o luna, cu incepere din ziua publicarii.
Majorarea capitalului social din profitul nerepartizat din anii anteriori, existent in ct. 117, se poate inregistra si asa:
117 = 1012
Rezultatul reportat Capital subscris varsat
In cazul in care majorarea capitalului social se face din profitul net si nu reprezinta o distribuire in bani si/sau in natura ca urmare a detinerii unor titluri de participare, cu exceptiile expres prevazute, nu se datoreaza si nu se plateste impozit pe dividende.
Majorarea capitalului social din profitul net, care nu are ca efect o distribuire de titluri suplimentare ce modifica procentul de detinere, nu este considerata distributie de dividend si nu se impoziteaza.
Diminuarea capitalului social efectuata conform dispozitiilor art. 207 din Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, atunci cand nu este facuta ca urmare a inregistrarii de pierderi se poate realiza prin restituirea catre actionari/asociati a unei cote parti din aporturi, proportional cu reducerea cap soc si calculata egal pentru fiecare actiune sau parte sociala.
Din punct de vedere fiscal, art. 36 din Codul fiscal si pct. 100 1 lit. c) din normele metodologice de aplicare ale Codului fiscal, aprobate prin HG 44/2003, cu modificarile ulterioare, prevad ca nu sunt considerate dividende si nu se impun sumele distribuite cu ocazia reducerii capitalului social constituit efectiv de catre actionari/asociati.
Aceeasi prevedere este reglementata si la art. 7, pct. 12, Titlul I din Codul fiscal.
Rezulta ca sumele obtinute din diminuarea capitalului social, sume provenite din profiturile nete ale exercitiilor anterioare, sunt considerate dividende si impozitate ca atare, deoarece ele nu constituie aportul actionarilor in bani si/sau in natura. Tratamentul este egal cu cel aplicat in cazul majorarii capitalului din profiturile nete.