O societate poate achizitiona in leasing mai multe mijloace fixe pentru care poate deduce TVA. Trebuie insa stabilit in ce masura permit reglementarile in vigoare deducerea TVA in cazul in care exista contract de leasing. Mai mult decat atat, este important de stabilit in ce masura se modifica situatia daca valoarea reziduala este zero.
In prezent, legea nu prevede nicio restrictie in ceea ce priveste deducerea TVA pentru finantarea unor achizitii de echipamente prin leasing financiar, o astfel de limitare fiind posibila doar in situatia in care se produce efectul unui contract de leasing.
Poate fi astfel dedus TVA-ul aferent ratelor de leasing in cazul in care mijloacele fixe pot fi utilizate in activitati care permit deducerea, precum realizarea de activitati economice taxabile din punctul de vedere al TVA, export si livrari intracomunitare scutite cu drept de deducere etc., conform art. 145 din Codul fiscal.
Prevederile se modifica insa in cazul unui contract de leasing existent in situatia unei valori reziduale diferite de 0, decontata dupa plata tuturor ratelor, conform art. 2 din OG 51/1997 privind leasingul, cu modificari ulterioare.
Legea mentioneaza ca, in situatia in care valoarea reziduala este inclusa in ratele lunare sau durata contractului de leasing este mai mica de 12 luni, nu se realizeaza un contract de leasing, ci un contract cu plata in rate, pentru care faptul generator si exigibilitatea TVA intervin la data la care au fost predate bunurile. Intr-un astfel de caz, se recomanda intocmirea si semnarea unui act aditional la contractul de leasing pentru evidentierea distincta a valorii reziduale.
In ceea ce priveste monografia contabila aferenta unei astfel de situatii, aceasta se va realiza dupa modelul urmator:

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

PortalContabilitate ro - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Inregistrarea intrarii in patrimoinu a echipamentelor in baza contractului de leasing:
2131 "Echipamente tehnologice, utilaje, masini, instalatii" = 167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate" cu valoarea echipamentelor prevazuta in contract, mai putin dobanda.
Inregistrarea si plata ratelor pe baza facturilor primite:
% = 404 "Furnizori de imobilizari"
167 "Alte imprumuturi si datorii asimilate"
666 "Cheltuieli cu dobanda"
4426 "TVA deductibil"
665 "Cheltuieli cu diferente de curs valutar”/765 “Venituri din diferente de curs valutar".
404 "Furnizori de imobilizari" = 5121 "Conturi la banci in lei"
Lunar, se inregistreaza amortizarea echipamentelor:
6811 "Cheltuieli cu amortizari" = 2813 "Amortizarea instalatiilor, mijloacelor de transport, animalelor si plantatiilor".