Va prezentam mai jos modul in care vom inregistra impozitul pe profit in valoare de 788 lei prezent in raportul de inspectie fiscala, calculat pentru 2009-2010 si TVA in valoare de 62.000 lei de plata calculata pe perioada 2008-2010.
Solutia consultantului:
Diferentele de TVA, impozit pe profit si penalitati si majorari de intarziere constate de catre organele fiscale, in urma controlului fiscal, afrente anilor precedenti, se vor inregistra prin urmatoarea formula contabila:
117 Rezultat reportat = %
4481 Alte datorii fata de bugetul statului -majorari
4423 TVA de plata
441 Impozitul pe profit
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Diferentele suplimentare de plata stabilite ca urmare a efectuarii unei inspectii fiscale, inscrise in decizia de impunere ca act administrativ fiscal reprezinta cheltuieli nedeductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil, indiferent de natura acestora: impozit pe profit, TVA, accize, impozit pe venituri persoane nerezidente. Acelasi regim fiscal il au si accesoriile aferente diferentelor de plata.
Asadar nu aveti obligatia depunerii declaratiilor rectificative pentru impozitul pe profit .
Diferentele de TVA de plata stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizie comunicata si neachitate pana la data decontului de TVA se completeaza la rd.36 din decontul de TVA (300).
In cazul in care ati emis facturi de corectie catre beneficiari, in urma inspectiei fiscale astfel cum este prevazut la art. 159 alin. (3) din Codul fiscal , aceste facturi se evidentiaza intr-o rubrica separata din jurnalul pentru vanzari, conform pct. 81^1 alin.(4) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal si se vor mentiona in decontul de taxa (300) la sectiunea "Facturi emise dupa inspectia fiscala, conform art. 159 alin. (3) din Codul fiscal".