Analizam mai jos cazul unui SRL (A), cu cifra de afaceri peste 1.000.000 EUR, asociat intr-un alt SRL(B), alaturi de o persoana fizica. Al doilea SRL aplica regimul de TVA la incasare. Pentru facturile emise catre SRL-ul asociat, vom vedea daca se aplica acelasi regim.
Cu titlu de exemplu: A emite o factura de 10.000 lei catre B si B emite o factura de 20.000 lei catre A, in luna ianuarie, care urmeaza sa fie decontate prin banca. Vom preciza care este monografia contabila aferenta acestor operatiuni.
Solutia consultantului:
Trebuie analizat daca cele doua societati A si B constituie parti afiliate in sensul art 7 alin 21 lit din Codul fiscal. Astfel:
"21. persoane afiliate - o persoana este afiliata cu alta persoana daca relatia dintre ele este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:
c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin:
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
(i) prima persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza persoana juridica;
(ii) a doua persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoana juridica;
(iii) o persoana juridica terta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua."
In conditiile in care rezulta ca societatea A este afiliata cu societatea B (A detine in B minim 25% din capitalul social al lui B), pentru operatiunile derulate intre acestea nu se va aplica sistemul de TVA la incasare. Aceasta exceptie este prevazuta la art. 134^2 alin. 6 lit. e, exceptie redata mai jos:
"(6) Aplicarea prevederilor sistemului de TVA la incasare este obligatorie pentru persoanele impozabile prevazute la alin. (3), dar nu se aplica de persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic conform prevederilor art. 127 alin. (8). Sistemul TVA la incasare se aplica numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 132, sau locul prestarii, conform prevederilor art. 133, se considera a fi in Romania. Persoanele impozabile care au obligatia aplicarii sistemului TVA la incasare nu aplica sistemul pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:
e) in cazul livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21."
Astfel, in cazul in care societatea A - care nu aplica sistemul de TVA laincasare emite o factura societatii B, societatea A va colecta TVA la data facturii, iar societatea B va deduce TVA atunci cand va primi factura, si nu la data incasarii /platii facturii.
In acest caz, TVA nu se va inregistra prin intermediul TVA neexigibile, ci direct pe contul 4427 /4426, astfel:
A emite factura vanzare marfa catre B in data de 10 ianuarie 2013:
A va inregistra astfel:
4111 = % 12.400
707 10.000
4427 2 400
A va colecta TVA la data de 10 ianaurie 2013.
B va inregistra astfel:
% = 401
371
4426
B va deduce TVA la data de 15 ianuarie 2013
B emite factura catre A in luna ianuarie si va inregistra astfel:
4111 = %
704
4427
B va colecta TVA la data de 15 ianuarie 2013
A va primi factura de la B la data de 15 ianuarie 2013 si va inregistra astfel:
% = 401
628
4426
A va deduce TVA la data de 15 ianuarie 2013.