Noi reguli privind extinderea sferei de acordare a esalonarii la plata si la alte categorii de obligatii fiscale si o procedura simplificata de acordare in cazul contribuabililor cu risc fiscal mic au fost publicate recent in Monitorul Oficial.
Reglementarile privind esalonarea la plata, cuprinse in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 29/2011, au fost modificate prin OUG nr. 12/2013, publicata in Monitorul Oficial nr. 127 din 8 martie 2013. Potrivit acestui act normativ, contribuabilii cu risc fiscal mic vor beneficia de prevederi speciale pentru acordarea esalonarilor la plata.
In aceasta categorie se inscriu contribuabilii care indeplinesc cumulativ mai multe conditii:
- nu au fapte inscrise in cazierul fiscal;
- niciunul dintre administratori si/sau asociati nu a detinut, in ultimii 5 ani anteriori depunerii cererii de esalonare, calitatea de administrator sau asociat la persoane juridice care au fost lichidate sau la care a fost declansata procedura insolventei si la care au ramas obligatii fiscale neachitate;
- nu se afla in inactivitate temporara inscrisa la registrul comertului sau in registre tinute de instante judecatoresti competente;
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
SAF-T pentru Contribuabili Mici
- nu au inregistrat pierderi fiscale in fiecare an din ultimii 3 ani fiscali consecutivi.
OUG nr. 12/2003 stabileste ca acesti contribuabili cu risc fiscal mic pot beneficia de o procedura simplificata de acordare a esalonarilor. Astfel, in ceea ce ii priveste, organul fiscal competent poate aproba esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante, pe o perioada de cel mult 12 luni, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
- contribuabilul depune o cerere la organul fiscal competent;
- sunt indeplinite conditiile de acordare a esalonarii (declaratiile fiscale sa fie depuse conform vectorului fiscal, contribuabilul trebuie sa constituie garantiile impuse si sa nu se afle in insolventa sau in dizolvare etc.)
- contribuabilul depune, in cel mult 30 de zile de la data comunicarii certificatului de atestare fiscala, o garantie in valoare de minim 20% din sumele ce pot face obiectul esalonarii la plata inscrise in certificatul de atestare fiscala.
Noile reglementari dau posibilitatea contribuabililor cu risc fiscal mic sa poata solicita esalonarea la plata a obligatiilor fiscale declarate, precum si a obligatiilor fiscale stabilite prin decizie de impunere si pentru care nu s-a implinit scadenta sau termenul de plata prevazut la art.111 alin.(2) din Codul de procedura fiscala.