Vom stabili mai jos care va fi monografia contabila in cazul in care, pentru a face o achizitie intracomunitara, se va plati contravaloarea facturii inainte de emiterea ei in baza unei facturi proforme, factura urmand sa vina ulterior in aceeasi luna.
Solutia consultantului:
Potrivit art. 2 din Legea contabilitatii 82/1991, contabilitatea trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si alte informatii referitoare la activitatea desfasurata, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.
Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.
Factura proforma nu este un document justificativ prevazut in legislatia fiscala sau contabila. In practica exista societati care decid folosirea proformelor ca instiintari de plata in avans pentru clientii carora le vand bunuri/servicii.
Astfel, consideram ca inregistrarile contabile sunt:
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Plata avansului in baza extrasului de cont:
409 "Furnizori - debitori" = 5124 "Conturi la banci in valuta"
La data receptiei marfii se efectueaza inregistrarea contabila:
371 "Marfuri" = 401 "Furnizori"
si scaderea avansului:
401 "Furnizori" = 409 "Furnizori - debitori"
In functie de cursurile de schimb, pot aparea diferente de curs ce se inregistreaza pe seama contului 665 "Cheltuieli cu diferente de curs valutar" sau 765 "Venituri din diferente de curs".
In speta, taxarea inversa pentru achizitia intracomunitara se face la cursul valabil la data facturii, conform art. 135 din Codul fiscal:
"In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (14) sau, dupa caz, la data emiterii autofacturii prevazute la art. 155 alin. (8) ori in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator, daca nu a fost emisa nicio factura/autofactura pana la data respectiva."
Inregistrare contabila:
4426 "TVA deductibila" = 4427 "TVA colectata"