Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Ce prevederi au impact asupra debitorului intrat in procedura insolventei?

Data actualizarii: 29 Mai 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxe si Impoziteprocedura insolventeidebitorinsolventalegea 85/2006


Vom analiza cazul unei societati care are credite bancare pentru a stabili, in situatia in care intra in insolventa cu reorganizare, de ce facilitati poate beneficia daca nu-si mai poate plati la timp ratele bancare.

Solutia consultantului:

Fara a trata in detaliu consecintele deosebit de ample ale procedurii insolventei subliniem principalele prevederi cu impact asupra debitorului intrat in procedura insolventei si anume cele reprezentate de dispozitiile cuprinse la art. 36 si 41 din Legea insolventei 85/2006.

Astfel, de o deosebit importanta este faptul ca de la data deschiderii procedurii se suspenda de drept toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale. Aceasta masura genereaza o protectie a debitorului fata de efectele negative ale masurilor de recuperare a creantelor de catre creditori cu efecte pagubitorare fata de debitor cu este, spre exemplu, valorificarea rapida dezavantajoasa a bunurilor.

In acelasi timp consecinte cu relevanta in ceea ce priveste imposibilitatea platii la termen a ratelor este cea potrivit careia nici o dobanda, majorare sau penalitate de orice fel ori cheltuiala, numita generic accesorii, nu va putea fi adaugata creantelor nascute anterior datei deschiderii procedurii.

De la aceasta regula exista insa exceptii in cazul creantelor garantate cum este cazul creantelor detinute de catre banci. In cazul in care se confirma un plan de reorganizare, dobanzile, majorarile ori penalitatile de orice fel sau cheltuielile accesorii la obligatiile nascute ulterior datei deschiderii procedurii generale se achita in conformitate cu actele din care rezulta si cu prevederile programului de plati.

Din cauza complexitatii procedurii si a consecintelor generate de deschiderea acesteia este necesara o evaluare amanuntita a beneficiilor in raport cu si cu drepturile conferite creditorilor in sfera anularii unor tranzactii ale debitorului sau angajarii raspunderii membrilor organelor de conducere.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X