Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Prestari servicii de transport. Factura cu sau fara TVA?

Data actualizarii: 14 Iunie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
TVAfacturacodul fiscalprestari serviciiimport de bunurifactura de prestari


Vom analiza mai jos cazul unei societati A care efectueaza un import de bunuri din Croatia si  care comanda transportul acestor bunuri unei societati B, ambele societati A si B fiind inregistrate in scopuri de TVA in Romania.

Societatea B comanda transportul efectiv al bunurilor din Croatia in Romania unei societati C, inregistrata in scopuri de TVA in Polonia, de la care primeste factura fara TVA.

Vom stabili astfel daca factura de prestari servicii de transport ce urmeaza a fi emisa de societatea B catre societatea A va fi fara TVA si daca, avand in vedere faptul ca transportul efectiv al bunurilor aferente importului este efectuat de societatea C, operatiunea se incadreaza la scutirea prevazuta la art. 143 (1) d, pentru societatea B.

Solutia consultantului:

Intr-adevar, factura de prestari servicii de transport servicii ce urmeaza a fi emisa de societatea B catre societatea A,
va fi fara TVA deoarece se incadreaza in categoria operatiunilor scutite cu drept de deducere a TVA conform bazei legale mentionate de dvs., respectiv art. 143 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal. Practic, valoarea transportului efectuat de catre B in beneficiul societatii A intra in baza de impozitare a TVA in vama si se inscrie in declaratia vamala de import.

Prin art. 139 alin. (2) din Codul fiscal se reglementeaza faptul ca  baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor care cuprinde si cheltuielile accesorii (comisioane, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare) care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, "in masura in care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse in baza de impozitare stabilita conform alin. (1).":

"(2) Baza de impozitare cuprinde cheltuielile accesorii, precum comisioanele, cheltuielile de ambalare, transport si asigurare, care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, in masura in care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse in baza de impozitare stabilita conform alin. (1), precum si cele care decurg din transportul catre alt loc de destinatie din Comunitate, in cazul in care locul respectiv este cunoscut la momentul la care intervine faptul generator. Primul loc de destinatie a bunurilor il reprezinta destinatia indicata in documentul de transport sau in orice alt document in baza caruia bunurile sunt importate in Romania ori, in absenta unei astfel de mentiuni, primul loc de descarcare a bunurilor in Romania."

Prin art. 139 alin. (1) din Codul fiscal baza de impozitare pentru importul de bunuri este definita drept valoarea in vama a bunurilor, stabilita conform legislatiei vamale in vigoare, la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata care urmeaza a fi perceputa de catre organele vamale.

Prevederile art. 143 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal sunt aplicabile firmei B chiar daca acesta este un cumparator revanzator al serviciului de transport prestat efectiv de catre societatea C din Polonia. Pentru firma B din Romania achizitia serviciului de la transportatorul din Polonia reprezinta o achizitie intracomunitara de servicii pentru care se aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.

Prestatorul B justifica scutirea cu documentele reglementate prin art. 5 din O.M.F.P. nr. 2222 din 22 decembrie 2006 privind aprobarea Instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 143 alin. (1) lit. a) - i), art. 143 alin. (2) si art. 144^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare

a) factura, completata cu informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal sau, dupa caz, pentru persoanele care presteaza efectiv serviciul de transport, documentul specific de transport, daca acesta contine cel putin informatiile prevazute la art. 155 alin. (19) din Codul fiscal;
b) contractul incheiat cu beneficiarul;
c) documentele specifice de transport prevazute la alin. (4), in functie de tipul transportului, sau, dupa caz, copii de pe aceste documente;
d) documentele din care sa rezulte ca bunurile transportate au fost importate in Comunitate si ca valoarea serviciilor este inclusa in baza de impozitare a bunurilor importate.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X