email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

A fost aprobat Ghidul pentru operatiuni efectuate de catre contribuabilii care aplica Reglementarile contabile

ProceduriInregistrari si Politici Contabileghidul practictratamentul fiscalreglementari contabileprovizioaneVa informam ca in Monitorul Oficial nr. 385 din 28 iunie 2013 a fost publicat Ordinul nr. 814 din 17 iunie 2013 pentru aprobarea Ghidului practic privind tratamentul fiscal al unor operatiuni efectuate de catre contribuabilii care aplica Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aplicabile institutiilor de credit, aprobate prin Ordinul Bancii Nationale a Romaniei nr. 27/2010

    Avand in vedere prevederile pentru contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in temeiul art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si al art. 1 alin. (1) din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare,

    viceprim-ministrul, ministrul finantelor publice, emite urmatorul ordin:

    ART. 1
    Se aproba Ghidul practic privind tratamentul fiscal al unor operatiuni efectuate de catre contribuabilii care aplica Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aplicabile institutiilor de credit, aprobate prin Ordinul Bancii Nationale a Romaniei nr. 27/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    ART. 2

Directiile generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, Directia generala de administrare a marilor contribuabili din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Directia generala de legislatie cod fiscal si reglementari vamale din cadrul Ministerului Finantelor Publice vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    ART. 3
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                Viceprim-ministru, ministrul finantelor publice,
                                 Daniel Chitoiu

    Bucuresti, 17 iunie 2013.
    Nr. 814.


    ANEXA

 GHID PRACTIC

        privind tratamentul fiscal al unor operatiuni efectuate de catre contribuabilii care aplica Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aplicabile institutiilor de credit,
         aprobate prin Ordinul Bancii Nationale a Romaniei nr. 27/2010

    Potrivit prevederilor Ordinului Bancii Nationale a Romaniei nr. 9/2010 privind aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara de catre institutiile de credit, ca baza a contabilitatii si pentru intocmirea de situatii financiare anuale individuale, incepand cu exercitiul financiar al anului 2012, incepand cu data de 1 ianuarie 2012, institutiile de credit prevazute de acest ordin vor tine evidenta contabila in conformitate cu tratamentele prevazute de Standardele Internationale de Raportare Financiara adoptate potrivit procedurii prevazute la art. 6 paragraful 2 din Regulamentul (CE) nr. 1.606/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 19 iulie 2002 privind aplicarea standardelor internationale de contabilitate.

    Exemplele prezentate in continuare au la baza prevederile Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, aplicabile institutiilor de credit, aprobate prin Ordinul Bancii Nationale a Romaniei nr. 27/2010, cu modificarile si completarile ulterioare (denumite in intelesul prezentului ghid Reglementari contabile conforme cu IFRS), fiind destinate intelegerii regulilor fiscale aplicabile pentru determinarea profitului impozabil.

Exemplele respective nu au caracter de reglementare. Tratamentele contabile, inclusiv conturile contabile prezentate, nu sunt exhaustive, data fiind complexitatea operatiunilor care au loc in practica.

    Exemplul I - Retratarea fondului comercial

    Fondul comercial reprezinta diferenta intre costul de achizitie al participatiei dobandite si valoarea partii din activele nete achizitionate.
    La data de 1 mai 2010 institutia de credit X prezinta urmatoarea situatie cu privire la fondul comercial:
    * costul de achizitie: 12.000 lei;
    * valorile nete de la data achizitiei ale activelor identificabile dobandite si ale datoriilor asumate (evaluate la valoarea justa): 10.000 lei.
    a) La data de 1 mai 2010 (data achizitiei), institutia de credit X inregistreaza, potrivit prevederilor reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, fondul comercial pozitiv in valoare de 2.000 lei.
    b) inregistrarea lunara a amortizarii fondului comercial (potrivit prevederilor reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, fondul comercial se amortizeaza contabil, de regula, pe o perioada de maximum 5 ani).


 Amortizare: 2.000 lei: 5 ani = 400 lei/anual; 400:12 = 33,33 lei/lunar.

    Din punct de vedere fiscal: in conformitate cu prevederile art. 24 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), fondul comercial nu se amortizeaza. Astfel, cheltuielile inregistrate cu amortizarea fondului comercial reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.
    c) Testarea anuala a fondului comercial pentru depreciere, la data de 31.12.2010
    Se constata o depreciere a fondului comercial in valoare de 1.000 lei. Astfel, potrivit prevederilor reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, se inregistreaza cheltuieli cu ajustarile pentru deprecierea fondului comercial in valoare de 1.000 lei.
    Din punct de vedere fiscal: in conformitate cu prevederile art. 22 alin. (1) coroborate cu prevederile art. 24 alin. (4) lit. c) din Codul fiscal, cheltuielile cu ajustarile pentru deprecierea fondului comercial reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.
    d) Testarea anuala a fondului comercial pentru depreciere, la data de 31.12.2011. Se constata necesitatea diminuarii ajustarilor pentru deprecierea fondului comercial cu valoarea de 700 lei. Astfel, din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, se inregistreaza venituri din ajustarile pentru deprecierea fondului comercial in valoare de 700 lei.
    Din punct de vedere fiscal: in conformitate cu prevederile art. 20 lit. c) din Codul fiscal, veniturile din ajustarile pentru deprecierea fondului comercial sunt venituri neimpozabile, deoarece reprezinta anularea cheltuielilor cu ajustarile pentru deprecierea fondului comercial care au fost nedeductibile la momentul inregistrarii in contabilitate.

    Operatiuni efectuate la momentul retratarii la data de 1.01.2012

In situatia in care fondul comercial recunoscut in situatiile individuale, conform reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, indeplineste in continuare conditiile de recunoastere potrivit prevederilor Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS), la momentul retratarii se pot efectua urmatoarele operatiuni:

    1. Conform IFRS, fondul comercial nu se amortizeaza, ci se testeaza pentru depreciere. Astfel, la momentul retratarii anularea amortizarii cumulate se regaseste in rezultatul reportat, contul 58172 "Rezultatul reportat provenit din alte ajustari, mai putin ajustarea la inflatie".

    Din punct de vedere fiscal: sumele care provin din anularea unor cheltuieli pentru care nu s-a acordat deducere nu reprezinta elemente similare veniturilor, in conformitate cu prevederile art. 19^3 lit. c) pct. 4 din Codul fiscal.

    2. Conform IFRS, pierderile din deprecierea fondului comercial nu sunt reluate intr-o perioada ulterioara. Astfel, la momentul retratarii anularea diminuarii ajustarilor pentru deprecierea fondului comercial se regaseste in rezultatul reportat, contul 58172 "Rezultatul reportat provenit din alte ajustari, mai putin ajustarea la inflatie".

    Din punct de vedere fiscal: sumele care provin din anularea unor venituri care au reprezentat venituri neimpozabile nu reprezinta elemente similare cheltuielilor, in conformitate cu prevederile art. 19^3 lit. c) pct. 5 din Codul fiscal.

    Exemplul II - Provizioane specifice

    Cazul 1. O institutie de credit - persoana juridica romana detine un portofoliu total de credite de 250.000.000 lei.

    Soldul initial al contului 995 "Filtre prudentiale"*1) la data de 1.01.2012 reprezentat de diferentele pozitive constatate la aceasta data intre ajustarile prudentiale de valoare/pierderile asteptate determinate pe baza metodologiilor aplicabile incepand cu exercitiul financiar al anului 2012 conform reglementarilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si ajustarile pentru depreciere determinate potrivit IFRS, corespunzatoare activelor financiare care intra sub incidenta respectivelor metodologii, poate fi diferit de valoarea inregistrata la 1.01.2012 in soldul creditor al contului 58171 "Rezultatul reportat din provizioane specifice"*2) din cauza metodologiilor diferite de calcul, putand astfel rezulta 3 cazuri... Continuarea AICI.

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ProceduriInregistrari si Politici Contabileghidul practictratamentul fiscalreglementari contabileprovizioane

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 03 Iulie 2013


Votati articolul "A fost aprobat Ghidul pentru operatiuni efectuate de catre contribuabilii care aplica Reglementarile contabile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 03 Iulie 2013 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • SAF-T 2022. Ghid de raportare corecta - scapa de amenzi si controale neprevazute!

  • SAF-T reprezinta cea mai importanta transformare prin care a trecut sistemul fiscal din Romania pana acum. Firma dvs. va fi ca o carte deschisa pentru ANAF! Nu va mai fi nevoie de inspectii fiscale la sediul dvs. si de controale inopinate. Inspectorii vor sta in birourile lor si, din cateva clicuri, vor verifica tot ce e de verificat: TVA, impozit pe profit, contributii salariale etc. Si, desigur, daca vor gasi nereguli, vor aplica sanctiuni &n...» citeste mai departe aici

 • Cum a modificat Ordinul 237/2022 Declaratia 100: tabel comparativ

  • Prin Ordinul nr. 237/2022 a fost modificata Declaratia 100 astfel incat sa fie evidentiate reducerile de impozit prevazute in OUG 153/2020.  ANAF a publicat noua Declaratie 100 pentru 2022. Termenul legal de depunere pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor - trim.IV 2021 si impozitul specific - sem.II 2021 este ...» citeste mai departe aici

 • Vanzare prin automate de cafea. Care este monografia contabila?

  • Prezentam in continuare care este monografia contabila in cazul vanzarii prin automate de cafea.  Intr-o activitate de vanzare cafea/ceai prin intermediul automatelor de tip vending se alimenteaza aparatele cu diverse tipuri/marci de cafea, achizitionate de la diversi furnizori. Produsele finale au acelasi pret, indiferent de optiunea cumparatorului: cafea espresso, cafea lunga, cappucino etc. Care este monografia contabila pentru activitate...» citeste mai departe aici

 • Evidenta marfii in comertul online. Ce trebuie sa stie firmele

  • Specialistul nostru ne prezinta in continuare ce trebuie sa stie firmele despre evidenta marfii in comertul online. Drept exemplu, luam cazul unui magazin online care are cod CAEN 4791 "Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet".  1. Conform legii este obligatoriu sau este doar o recomandare ca stocul de marfa sa se tina la pret de vanzare cu amanuntul? 2. Daca programul informatic ne permite sa avem st...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X