email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Se schimba reglementarile prvind munca nedeclarata. Cum vor arata noile contracte?

ministerul munciimunca nedeclarataproiect de legecodul muncii

Ministerul Muncii si Justitiei Sociale a publicat in data de 13 iunie a.c., Proiectul de lege pentru modificare si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

La nivel european, munca nedeclarata reprezinta orice activitate remunerata care este legala in ceea ce priveste natura sa, dar nu este declarata autoritatilor publice. Prin urmare, prin prestarea activitatii fara declararea acesteia, statul nu isi exercita atributul sau fiscal asupra veniturilor provenite din munca realizata, iar salariatul nu beneficiaza de protectia reglementata
de legislatia muncii.

 Avand in vedere formele diferite de munca nedeclarata care se manifesta atat prin nedeclararea catre autoritati a intregii activitati a salariatului cat si prin nedeclararea catre autoritati a unei parti din activitatea salariatului, dar si faptul ca in Codul Muncii nu exista o definitie a muncii nedeclarate consideram necesara modificarea actului normativ in acest sens.

Totodata, consideram necesara abrogarea prevederii potrivit careia "Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului", eliminarea conditiei ad validitatem si mentinerea conditiei ad probationem pentru forma scrisa a contractului individual de munca avand in vedere ca dovada existentei raportului de munca se poate face prin orice alt mijloc de
proba.

In litigiile de munca care au ca obiect constatarea existentei raportului de munca in cazul inexistentei contractului individual de munca incheiat in forma scrisa, instanta de fond a luat in considerare orice proba administrata de catre salariat, in conditiile legii, pentru a dovedi faptul ca a prestat activitate pentru si sub autoritatea angajatorului in conditiile specifice unui raport
juridic de munca.

 Pornind de la considerentele mentionate mai sus, propunem:

1. Modificarea si completarea art. 16 alin. 1, in sensul definirii muncii nedeclarate ca fiind:
- primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in ziua anterioara inceperii activitatii.


- neinregistrarea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii.
- primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat.
- primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.
Alin. 1 "Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. in situatia in care contractul individual de munca nu a fost incheiat in forma scrisa, se prezuma ca a fost incheiat pe o durata nedeterminata, iar partile pot face dovada
prevederilor contractuale si a prestatiilor efectuate prin orice alt mijloc de proba”.

2. Conform Art. 41 alin. (1) si (2) Contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor, modificarea unilaterala fiind posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de Codul Muncii. Cum acest acord trebuie sa fie materializat intr-un inscris, respectiv in actul aditional la contractul individual de munca, apreciem ca acesta trebuie sa fie incheiat
anterior producerii efectelor juridice ale modificarii si nu in 20 de zile lucratoare dupa producerea modificarii, efectele producandu-se pentru viitor si nu retroactiv, cum este stipulat in prezent.

Avand in vedere considerentele de mai sus, propunem:

Modificarea si completarea art. 17 alin. (5) "Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege".

3. Lipsa unor prevederi clare referitoare la modali

Propunerile, sugestiile si opiniile cu privire la acest proiect pot fi transmise la adresa de e-mail dezbateri@mmuncii.gov.ro in termen de 10 zile calendaristice de la data publicarii pe site (13.06.2017-22.06.2017).

Documentele le puteti consulta aici:

Proiect de lege (Ministerul Muncii si Justitiei Sociale)

Expunere de motive (Ministerul Muncii si Justitiei Sociale)

Tabel comparativ (CNIPMMR)


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ministerul munciimunca nedeclarataproiect de legecodul muncii


Data aparitiei: 15 Iunie 2017

Votati articolul "Se schimba reglementarile prvind munca nedeclarata. Cum vor arata noile contracte?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X