Decontarea cheltuielilor efectuate de un asociat si inregistrarea platilor implica inregistrari contabile cu o structura specifica. In cazul de fata, la o microintreprindere, asociatul unic face diverse plati cu cardul firmei pentru care nu aduce documente. Asociatul are si calitatea de salariat. Vom vedea cum se inregistreaza aceste plati si daca pot fi considerate protocol (firma este microintreprindere).
De asemenea, in conditiile in care pana acum aceste plati au fost inregistrate ca restituire de imprumut in contul 455 (existand un sold mare la contractele de imprumut catre firma), vom stabili daca acestea pot fi considerate restituiri de creditare.
Pentru decontarea cheltuielilor asociatul trebuie sa depuna decont de cheltuieli la care sa anexeze documente justificative. In baza acestora se pot incadra cheltuielile efectuate in folosul societatii si inregistra in conturile corespunzatoare.
Daca sunt necesare clarificari ulterioare, sumele se inregistreaza in contul 473 "Decontari din operatii in curs de clarificare". Sumele inregistrate in acest cont trebuie clarificate de catre entitate intr-un termen de cel mult trei luni de la data constatarii.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Daca sumele sunt achitate in folosul asociatului acestea se pot inregistra cu ajutorul contului 461 – Debitori diversi. Ulterior, aceste sume pot fi compensate cu datorii ale societatii catre asociat.
In cazul in care platile sunt suportate de societate in folosul asociatului, conform art. 7 pct. 12 din Codul fiscal, suma platita de societate pentru serviciile/bunurile furnizate in favoarea acestuia se considera dividend din punct de vedere fiscal si se supune aceluiasi regim fiscal ca veniturile din dividende.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro