email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce modificari din Codul fiscal se aplica de la 1 februarie 2017?

OUG 3/20171 februarie 2017impozitul specificmodificari codul fiscalasigurari sociale

Prin OUG 3/2017, publicata in Monitorul Oficial nr. 16/06.01.2017, au fost aduse modificari Codului fiscal aplicabile incepand cu veniturile aferente lunii februarie 2017/tranzactiilor incheiate incepand cu 1 februarie 2017, astfel:

>> Modificari aduse impozitului pe venit:

- in categoria persoanelor scutite de la plata impozitului pe venit, se introduc si persoanele fizice, pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 din Legea 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an (CAEN 5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare", 5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor)

- la determinarea impozitului lunar pe veniturile din salarii si asimilarea salariilor la locul unde se afla functia de baza, pe langa primele de asigurare voluntara de sanatate, se deduc si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajati, astfel incat la nivelul anului sa nu depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro.

- se modifica modul de determinare a impozitului pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, astfel: la transferul dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, contribuabilii datoreaza un impozit care se calculeaza prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileste prin deducerea din valoarea tranzactiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei.

>> Modificari aduse contributiei de asigurari sociale (CAS):

- in cazul veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, baza lunara de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale nu mai este plafonata la valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, fiind reprezentata de castigul brut realizat

>> Modificari aduse contributiei de asigurari sociale de sanatte (CASS)

- in cazul veniturilor din salarii sau asimilate salariilor, baza lunara de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate nu mai este plafonata la valoarea a de 5 oti castigul salarial mediu brut, fiind reprezentata de castigul brut.

- persoanele care realizeaza venituri din investitii sau din alte surse nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza venituri: din salarii, din activitati independente, din pensii, din asocierea cu o persoana juridica, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, din somaj, indemnizatie crestere copil, ajutor social, indemnizatie incapacitate temporara de munca ca urmare a unui accident de munca sau unei boli profesionale.

- in cazul in care CASS se datoreaza la investitii si/sau alte surse, contributia se stabileste de organul fiscal, in anul urmator celui in care au fost realizate veniturile, prin decizie de impunere anuala, pe baza informatiilor din declaratia privind venitul realizat sau din declaratia privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit.

- in cazul veniturilor din investitii si/sau din alte surse, ale caror baze lunare de calcul se situeaza sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara, nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanattae. Pentru veniturile ale caror baze lunare de calcul sunt mai mari sau egale cu valoarea salariului minim brut pe tara, contributia datorata lunar se calculeaza asupra acestor venituri.

- incepand cu data de 1 februarie 2017 pentru veniturile din investitii si/sau alte surse contributia de asigurari sociale de sanatate nu mai este plafonata la valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

Sursa: AJFP Arges


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 3/20171 februarie 2017impozitul specificmodificari codul fiscalasigurari sociale


Data aparitiei: 13 Februarie 2017

Votati articolul "Ce modificari din Codul fiscal se aplica de la 1 februarie 2017?":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X