email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cele 8 masuri fiscale noi. Impozitul pe cifra de afaceri va inlocui impozitul pe profit. Se reduc unele contributii

impozitul pe cifra de afaceriimpozitul pe venitcontributii socialepilonul ii de pensii

La finalul sedintei de Guvern de joi, ministrul de finante, Ionut Misa, a anuntat mai multe masuri care ar urma sa modifice dramatic sistemul de impozitare actual. Vorbim, in principal, de o reducere a impozitului pe venit si de aplicarea impozitului pe cifra de afaceri in locul impozitului pe profit pentru firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro. 
 
In aceeasi zi, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca, de la 1 ianuarie 2018, salariul minim pe economie va creste de la 1.450 lei la 1.900 lei, incluzand insa trecerea contributiilor sociale in sarcina angajatilor. De la aceeasi data ar urma sa creasca si indemnizatia minima de crestere a copilului, informeaza Digi24.ro

Ministrul muncii a anuntat si ca va creste salariul minim pe economie in paralel cu reducerea contributiei la Pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,7%. 

Iata care sunt cele mai importante masuri anuntate in sedinta de Guvern:

1. Scade impozitul pe venit de la 16% la 10%. Reducerea se aplica si pentru veniturile din activitati independente, pe pensii (sumele care depasesc 2.000 de lei/luna), pe veniturile din chirii, dobanzi si activitati agricole.


2. Se majoreaza cu 60% deducerile personale pentru romanii cu salarii mici. Pentru cei cu salariul minim pe economie, suma scutita de impozit va creste de la 300 de lei la 510 lei, anunta aceeasi sursa. Pentru cei care au copii sau alte persoane in intretinere, se mai adauga o suma de 160 de lei (fata de 100 de lei, cat este in prezent) pentru fiecare copil/persoana in intretinere.

3. Se reduc contributiile sociale care trec, totodata, in sarcina angajatilor. Contributiile scad cu doua puncte procentuale: de la 39,25% pana la 37,25%. Din acestea, 2,25% vor fi platite de angajator (pentru a acoperi riscurile de somaj, concedii medicale, creante salariale) si se va numi "contributie asiguratoare pentru munca"). Vorbim, de fapt, de o redenumire a TAXEI DE SOLIDARITATE care, odata cu aceasta reformulare, se si majoreaza la 2,25%. Restul, de 35%, va fi in sarcina angajatului.

4. Se reduc contributiile pentru conditiile deosebite sau speciale de munca. Pentru conditii deosebite de munca, CAS va scadea la 31,3% la 29%. Pentru conditii speciale de munca, CAS va scadea de la 36,3% la 33%.

4. Se reduc contributiile pentru cei care obtin venituri din activitati independente (medici, avocati, notari, jurnalisti, scriitori, artisti, etc.) astfel ca acestea nu se vor mai plati la sumele obtinute, ci la nivelul salariului minim pe economie.

5. Se va aplica un impozit de 1% pe cifra de afaceri pentru firmele care au o cifra de afaceri de sub 1 milion de euro (in prezent, acestea platesc impozit de 16% pe profitul obtinut). In luna iulie 2017, premierul Mihai Tudose le spunea jurnalistilor ca impozitul pe cifra de afaceri nu se va aplica si ca il pot considera "subiect inchis".

Cititi si Impozitul pe cifra de afaceri, anuntat de ministrul de finante, e ilegal

6. Pentru companiile multinationale se va aplica impozit pentru sumele transferate in afara tarii, in incercarea de a face ca firmele care evita plata taxelor in Romania sa nu mai poata face acest lucru.

"Se va acorda deducerea limitata a dobanzilor, se va introduce un impozit pentru sumele transferate in afara tarii de multinationale, in incercarea de a-si reduce baza de impozitare, vor fi impiedicate transferurile unor grupe de firme catre filialele lor din paradisurile fiscale si, de asemenea, nu vor mai fi oferite beneficii fiscale obtinute prin aranjamente abuzive intre firme", a mai anuntat Ionut Misa, citat de aceeasi sursa.

7. Totodata, agentii economici nu vor mai putea fi cercetati penal in cazul unei fraude "pe lantul de TVA" decat daca exista probe materiale ca respectivul agent economic a intrat in contact cu firmele evazioniste, cu precizarea ca actualmente “punerea sub urmarire se facea pe baza unei simple suspiciuni.

8. Vor fi confiscate mijloacele de transport utilizate de catre cei care fac evaziune cu bunuri accizabile, impreuna cu bunurile depistate.

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul pe cifra de afaceriimpozitul pe venitcontributii socialepilonul ii de pensii


Data aparitiei: 27 Octombrie 2017

Votati articolul "Cele 8 masuri fiscale noi. Impozitul pe cifra de afaceri va inlocui impozitul pe profit. Se reduc unele contributii":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Balanta de verificare: cele mai frecvente 5 erori intalnite

    • Pe langa functia de control, balantele de verificare servesc si la identificarea erorilor formale de inregistrare care altereaza egalitatile ce trebuie sa existe intre totalurile diferitelor coloanelor si a corelatiilor dintre ele, asigurand astfel exactitatea datelor contabile. Erorile care provoaca lipsa de egalitate intre coloanele balantelor pot fi erori de inregistrare in evidenta sistematica, erori de pregatire a conturilor in vederea intocmirii balantei, erori de intocmire a ba...» citeste mai departe aici

  • Registrul de Evidenta Fiscala: cine are obligatia intocmirii, ce cuprinde si un studiu de caz practic

    • Reamintim contribuabililor inregistrati ca platitori de impozit pe profit ca sunt obligati sa intocmeasca Registrul de evidenta fiscala, in conformitate cu prevederile Ordinului nr. 870/2005 privind Registrul de evidenta fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. In plus, acesta poate fi intocmit atat in format fizic, eliberat de unitatile fiscale, cat si in format electronic. In continuare, veti afla ce intrebuie inscrise in REF, iar la final puteti consulta un studiu ...» citeste mai departe aici

  • Plata decont: monografie privind depasirea sumei aprobate pentru decontarea combustibilului

    • Cu privire la decontarea cheltuielilor de transport pentru salariati, intalnim adesea situatii in care suma cheltuita depaseste limita alocata. In urmatorul studiu de caz, vom analiza modul in care aceasta situatie este inregistrata in contabilitatea unei companii. Ne vom concentra asupra cazului in care un salariat, delegat la un alt punct de lucru, depaseste suma maxima alocata pentru decontarea combustibilului. Monografie plata decont: studiu de caz ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X