email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contracte de arenda. Care sunt obligatiile fiscale si declarative?

Contracte de arenda. Care sunt obligatiile fiscale si declarative?
declaratia 112declaratia 100contracte arendaobligatii fiscale

Aflati din randurile urmatoare care sunt obligatiile delarative si de plata pentru o societate care are incheiate contracte de arenda cu persoane fizice detinatoare de terenuri agricole pentru anul 2017 si 2018. In caz ca va aflati in aceeasi situatie, trebuie sa stiti cum se procedeaza in aceasta situatie.
 

Iata raspunsul specialistului!

Atat pentru anul 2017 cat si 2018, veniturile din arenda se impun prin retinere la sursa in momentul platii veniturilor.

Conform art. 84 alin. (4), (7), (8) si (9) din Codul fiscal, in cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.
 
Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut. Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% pentru anul 2017 respectiv 10% pentru anul 2018, asupra venitului net, impozitul fiind final.

Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
 
Pana la data de 31.12.2017 se declara in

declaratia 112 “Declaratie privind obligatiile de plată a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominală a persoanelor asigurate iar incepand cu 01.01.2018 , impozitul se declara de catre platitorul de venit in declaratia 100 "Declaratie privind obligatiile de plată la bugetul de stat".
 
Anul 2017

Persoanele fizice care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri.

Conform art. 173 alin. (2) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, in vigoare in anul pentru care se stabileste contributia.

CASS se calculeaza , retine si plateste de catre platitorul de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile potrivit prevederilor art.174 alin (8) prin aplicarea cotei de 5.5 % asupra bazelor de calcul prevăzute la art. 173 alin. (2) din Codul fiscal.
Contributia se declara in formularul 112.
 

Anul 2018

Conform art. 155 alin. (2) din Codul fiscal, contribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate, prevazuti la art. 153 alin. (1) lit. a)-d), care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit prevederilor art. 154, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii de baza minime brute pe tara din una sau mai multe surse de venituri din urmatoarele categorii:

a) venituri din activitati independente, definite conform art. 67 si 67 indice 1;
b) venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit titlurilor II, III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125;
c) venituri din cedarea folosintei bunurilor (aici se incadreaza veniturile din arenda), definite conform art. 83;
d) venituri din investitii, definite conform art. 91;
e) venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, definite conform art. 103;
f) venituri din alte surse, definite conform art. 114 si 116.

Alin. (3) al art. 170 din acelasi cod stabileste ca incadrarea in plafonul anual prevazut la art. 155 alin. (2) se efectueaza prin insumarea veniturilor anuale mentionate la alin. (2), realizate in anul fiscal precedent.

Astfel, daca  veniturile  (care au fost realizate de persoana in cauza) au depasit  plafonul de 12 salarii de baza minime brute pe tara., se datoreaza contributie la sistemul de sanatate in anul 2018.

Persoana fizica in cauza va trebui sa depuna formularul 600 , care are termen de depunere conform proiect - 15 iunie 2018.

Asadar, pentru anul 2018,  persoana juridica nu mai  are obligatia retinerii CASS.

Alte contributii sociale nu se datoreaza pentru veniturile din arenda.
 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 112declaratia 100contracte arendaobligatii fiscale


Data aparitiei: 15 Martie 2018

Votati articolul "Contracte de arenda. Care sunt obligatiile fiscale si declarative?":
Rating:

Nota: 4.06 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X