email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Hotarare AGA pentru distribuire dividende. Cum se procedeaza?

Hotarare AGA pentru distribuire dividende. Cum se procedeaza?
dividendehotarare agalegea societatilor comerciale

Va prezentam mai jos un studiu de caz ce are ca tema principala distribuirea dividendelor tinandu-se cont de o hotarare AGA. La inchiderea exercitiului financiar 2017 s-a hotarat prin AGA sa se distribuie intregul profit pe dividende, dar plata dividendelor se face in functie de diponibilul din banca. Expertul nostru ne va lamuri daca pentru fiecare plata a dividendelor este necesar sa se faca cate o hotarare AGA in care sa se mentioneze suma platita.

 Pentru justificarea platii catre banca poate fi suficienta hotararea de la situatiile financiare de inchidere de an 2017 prin care s-a repartizat profitul? Este necesara cate o hatarare pentru fiecare suma platita?



Iata raspunsul specialistului!
 

In situatia mentionata sunt incidente dispozitiile legale din Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 respectiv Legea contabilitatii nr. 82/1991, astfel:
 
- potrivit prevederilor art. 67 din

Legea societatilor comerciale nr, 31/1990, cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
 
- dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
 
- nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.
 
- potrivit prevederilor art. 194 , adunarea generala a asociatilor are obligatia sa aprobe situatia financiara anuala si sa stabileasca repartizarea profitului net.
 
- AGA trebuie sa decida si acoperirea pierderilor, daca este cazul. Dividendele se distribuie din profitul real. Administratorii sunt raspunzatori de existenta reala a dividendelor platite, conform art. 73 alin. (1) lit. b) din Legea 31/1990. Existenta reala a profitului se poate stabili dupa acoperirea pierderilor.
 
In concluzie, pentru fiecare plata de dividend este necesar a avea loc o noua adunare generala a asociatilor care sa decida suma care se plateste efectiv ca dividend, functie de care se stabileste impozitul pe dividend si modul de plata –numerar sau prin conturile bancare ale asociatilor.

 
Hotararea AGA initiala nu putea sa se faca la 31.12.2017 ci ea s-a facut odata cu aprobarea situatiilor financiare pentru anul 2017, undeva pana la data de 31.05.2018 si a fost de principiu nu pentru sume concrete, deoarece la acel moment nu se cunoasteau disponibilitatile banesti, de aceea este necesara o noua hotarare AGA care sa consemneze suma efectiva de plata catre asociati ca dividend. 
 
Potrivit prevederilor art. 19 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.

 
Potrivit noilor reglementari, la alin. (3 indice 1) si (3 indice 2) se arata ca:
 
- repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.
 
- regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar potrivit alin. (3 indice 1) trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.
 
Potrivit prevederilor pct. 348 alin (1) din Reglementarile contabile, dividendele repartizate detinatorilor de actiuni, propuse sau declarate dupa data bilantului, precum si celelalte repartizari similare efectuate din profit, nu trebuie recunoscute ca datorie la data bilantului. In acest sens, sumele reprezentand dividende, respectiv, varsaminte la buget vor fi reflectate in conformitate cu prevederile subsectiunii 4.13.5 "Rezultatul exercitiului financiar, rezultatul reportat, repartizarea profitului si acoperirea pierderii contabile".
 
La pct. 422 din cadrul acestei subsectiuni se arata ca evidentierea in contabilitate a destinatiilor profitului contabil se efectueaza dupa adunarea generala a actionarilor sau asociatilor care a aprobat repartizarea profitului, prin inregistrarea sumelor reprezentand dividende cuvenite actionarilor sau asociatilor, rezerve si alte destinatii, potrivit legii.
 
Astfel, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale si regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar, in cazul in care au fost distribuite dividende trimestrial, prin hotarare  AGA  se va stabili repartizarea profitului, cu respectarea prevederilor mai sus mentionate.


 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Mariana Prejbeanu - Expert contabil, Consultant fiscal, Auditor financiar.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Va invitam la Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate


Turneul National de Fiscalitate si Contabilitate Modificari fiscal-contabile 2024

  1. CRAIOVA - 26 martie 2024
  2. TIMISOARA - 1 aprilie 2024
  3. CLUJ-NAPOCA - 2 aprilie 2024
  4. SIBIU - 3 aprilie 2024
  5. CONSTANTA - 9 aprilie 2024
  6. IASI - 15 aprilie 2024
  7. BUCURESTI - 19 aprilie 2024 + transmis LIVE
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dividendehotarare agalegea societatilor comerciale


Data aparitiei: 03 Septembrie 2018

Votati articolul "Hotarare AGA pentru distribuire dividende. Cum se procedeaza?":
Rating:

Nota: 3.74 din 5 din 21 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X