email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile modificari aparute in Codul fiscal. Impozitari schimbate

Taxe si Impozitevenituri din chiriicontributii sanatateordonantamodificaricodul fiscal


In Codul fiscal au fost introduse noi modificari odata cu publicarea in Monitorul Oficial din 20 septembrie a unei ordonante prin care se introduce plata contributiilor la sanatate si pentru cei care obtin venituri din chirii.

De asemenea, pentru cei realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, baza lunara de calcul al contributiei este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Documentul plafoneaza la 5 salarii medii brute  (2 223 lei X 5 = 11 115 lei -valabil pentru 2013) obligatia de plata a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din chirii (indiferent daca acestea mai realizeaza sau nu si alte venituri).

"Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor (...) este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut", se mai arata in Ordonanta.

Exceptie de la aceasta prevedere urmeaza sa faca cei care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, pentru care asa cum spuneam mai sus, baza lunara de calcul al contributiei este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
 
In acelasi timp, contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole, urmeaza sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale.

Potrivit legislatiei aflate in vigoare inaintea aparitiei Ordonantei, in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor deducerea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru stabilirea bazei impozabile se efectueaza potrivit regulilor proprii categoriei de venit, pe surse de venit.

In acest sens, Finantele au introdus obligatia organului fiscal competent de a determina, pe categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, venitul anual realizat (suma de venituri nete anuale) pentru aplicarea prevederilor referitoare la verificarea incadrarii in plafonul corespunzator anului fiscal respectiv pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.

In plus, contributiile de asigurari sociale de sanatate efectuate in cursul anului urmeaza sa se deduca incepand de la 1 ianuarie 2014 din veniturile realizate din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor numai de organul fiscal competent la stabilirea obligatiilor fiscale anuale.

Totodata, se va recalcula de catre organul fiscal competent baza impozabila pentru acordarea deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate si va determina impozitul pe venit datorat. Toate aceste masuri urmeaza sa se aplice de la 1 ianuarie 2014.

Sursa: Hotnews.ro



de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si Impozitevenituri din chiriicontributii sanatateordonantamodificaricodul fiscal


Data aparitiei: 23 Septembrie 2013

Votati articolul "Noile modificari aparute in Codul fiscal. Impozitari schimbate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X