Comisia a adoptat joi, 26 septembrie, 220 de decizii, inclusiv 32 de avize motivate si 6 sesizari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Prin pachetul lunar de decizii de constatare a neindeplinirii obligatiilor conform legislatiei UE, Comisia Europeana initiaza actiuni in justitie impotriva statelor membre care nu au respectat intocmai obligatiile ce le revin in temeiul dreptului UE.
Aceste decizii, care acopera un numar mare de sectoare, vizeaza garantarea aplicarii corecte a legislatiei UE in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.
In ce priveste normele de raportare financiara, Comisia solicita Romaniei sa modifice normele contabile.
In concret, Comisia Europeana a solicitat Romaniei sa isi alinieze normele privind evaluarea si contabilitatea creantelor achizitionate la legislatia UE. In conformitate cu legislatia UE, ca regula generala, elementele prezentate in conturile anuale sunt evaluate printr-o metoda bazata pe principiul pretului de achizitie sau al costurilor de productie.
In temeiul legislatiei contabile romanesti, creantele cesionate trebuie sa fie prezentate folosind valoarea lor nominala in registrele si evidentele contabile ale cesionarului.
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Legislatia UE nu prevede nici o derogare care sa permita folosirea valorii nominale a creantelor achizitionate in scopuri contabile. Prin urmare, Comisia solicita Romaniei, sub forma unui aviz motivat, sa ia masuri pentru a se conforma pe deplin normelor UE.
Daca autoritatile romane nu notifica masurile adoptate pentru a asigura punerea in conformitate cu normele UE in termen de doua luni, Comisia ar putea inainta cauza Curtii de Justitie a UE. Informatii suplimentare.
Sursa: Comisia Europeana