email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli cu transportul. Cum procedam la decontarea bonurilor de combustibil?

Taxe si ImpoziteHG 1860/2006deplasaredelegaredecret 209/1976decont cheltuieliinstitutii publice

In cazul unei deplasari in interes de serviciu cu autoturism proprietate personala, vom stabili daca se poate accepta la decontare un bon fiscal de combustibil cu o data ulterioara datei deplasarii, precum si daca exista un numar limitat de zile.

Cadrul legal care reglementeaza drepturile si obligatiile personalului din institutiile publice pe perioada delegarii este HG 1860/2006.

In cazul in care un salariat al unei institutii publice efectueaza o deplasare in interes de serviciu cu autoturismul personal, trebuie indeplinite cumulativ o serie de conditii.

Delegarea salariatului trebuie sa fie dispusa in scris de catre conducatorul unitatii, conform art. 1 si existenta ordinului de deplasare/serviciu (cod 14-5-4) completat si aprobat. Persoana trimisa in delegare  este obligata sa obtina pe ordinul de serviciu, de la unitatea la care se deplaseaza, viza si stampila conducatorului unitatii sau inlocuitorului acestuia, indicand data si ora sosirii si a plecarii, conform art. 46 HG 1680/2006.

Deplasarea cu autoturismul proprietate personala a salariatului se poate face numai cu aprobarea prealabila a conducatorului institutiei, atat pentru posesorul autoturismului, cat si pentru persoanele din cadrul aceleiasi autoritati sau institutii publice care se deplaseaza impreuna cu acesta, conform art. 16. Aprobarea se va da in baza unui referat inaintat de catre salariat in acest sens conducerii sau un alt document prevazut prin procedurile interne ale institutiei.

La sosirea din delegatie, salariatul  are obligatia de a intocmi un decont de cheltuieli, in care va evidentia: valoarea avansului incasat (daca este cazul), a cheltuielilor efectuate si din care va reiesi valoarea de restituit (daca avansul incasat este mai mare decat valoarea cheluielilor) ori valoare de incasat (daca nu exista un avans platit de institutie inainte de data plecarii sau daca valoarea cheltuielilor este mai mare decat valoarea avansului incasat, conform art. 34 din Decretul 209/1976.

Decontul de cheltuieli, in baza articolului mai sus mentionat se va depune la compartimentul financiar-contabil. Compartimentul financiar-contabil are obligatia sa mentioneze pe decont data primirii, care se considera data justificarii avansului.

La primirea decontului de cheltuieli, compartimentul financiar-contabil verifica legalitatea documentelor justificative anexate la decont, concordanta lor cu natura si destinatia cheltuielilor pentru care s-a acordat avansul si respectarea termenului de justificare, conform art. 35 - Decret 209/1976.

Astfel, reiese obligatia ca la decontul de cheltuieli sa se anexe: ordinul de deplasare, din care sa rezulte perioada deplasarii (zi plecare/zi sosire), precum si toate documentele justificative ce stau la baza cheltuielilor evidentiate (facturi, chitante, bonuri fiscale).

De asemenea, foarte important, este sa anexati foile de parcurs, din care sa reiasa distanta si traseul parcurs pentru efectuarea delegatiei.

Cheltuielile de transport in cazul deplasarii cu autoturismul personal sunt in valoare de 7,5 litri carburant la 100 km parcursi pe distanta cea mai scurta, conform art. 16 HG 1860/2006.

Astfel, conform calculatiei din foaia de parcurs, anexata si ea la decontul de cheltuieli, veti putea stabili valoarea cheltuielii cu transportul.

Conform art. 24 HG 1860/2006, cheltuielile de transport se deconteaza pe baza de documente justificative, cu exceptia cazului in care deplasarea in si din localitatea de delegare sau de detasare se face cu autoturismul proprietate personala.

Deci in cazul expus de dumneavoastra nu se impune atasarea de bonuri fiscale cu privire la achizitia de combustibil pentru autoturismul personal.

In schimb, aveti un termen de depunere a decontului de cheltuieli, conform Decretului 209/1976 pentru aprobarea Regulamentului operatiilor de casierie, art. 29 lit. (e), care stabileste obligatia justificarii avansului incasat in termen de cel mult 3 zile lucratoare de la sosirea din deplasare, exclusiv ziua sosirii. Dar, sumele necheltuite din avansurile acordate se depun la casierie cel mai tarziu in cursul zilei lucratoare inapoierii din delegatie,  conform art. 31 - Decret 209/1976.

In schimb, daca nu exista un avans incasat ce trebuie justificat, aveti un termen de depunere a decontului de cheltuieli, cu toate celelalte documente anexate, de 30 zile de la sosirea din delegatie, dar nu mai tarziu de inchiderea exercitiului financiar.

Atentionez ca, legat de cheltuieli privind transportul, nu se admit la decontare, conform art.v25 HG 1860/2006, urmatoarele: taxele percepute suplimentar pentru bagajele personale; cheltuielile de transport ale persoanei care are asigurat, de catre unitate, transportul gratuit in interesul serviciului; cheltuielile de transport pentru inapoiere, in cazul in care persoana, dupa terminarea delegarii sau detasarii, a ramas sa-si efectueze concediul de odihna sau datorita altor cauze de ordin personal; cheltuielile de transport, in cazul in care salariatul intrerupe timpul aferent delegarii sau detasarii din cauza unor interese personale.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Taxe si ImpoziteHG 1860/2006deplasaredelegaredecret 209/1976decont cheltuieliinstitutii publice


Data aparitiei: 11 Decembrie 2013

Votati articolul "Cheltuieli cu transportul. Cum procedam la decontarea bonurilor de combustibil?":
Rating:

Nota: 3.6 din 5 din 48 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Venituri din activitati independente in 2024: obligatii fiscale si 3 exemple practice

    • AJFP Dambovita a elaborat un material informativ cu privire la veniturile din activitati independente. Vom prezenta in continuare modul de impozitare a acestor venituri si 3 exemple practice. Definire venituri din activitati independente Veniturile din activitati independente: 1. Pot fi realizate independent si/sau in asociere (IF). 2. Cuprind activitati de productie, comert, servicii, precum si profesiile libe...» citeste mai departe aici

  • Formularul 100: Cum se declara Impozitul Minim pe Cifra de Afaceri (IMCA) pentru trimestrul I

    • Potrivit art. 18^1 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, contribuabilii, altii decat cei prevazuti la art. 15, care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit p...» citeste mai departe aici

  • Numerarul din casierie: care sunt amenzile pentru depasirea plafonului de 50.000 lei

    • Potrivit prevederilor de la art. 4 ind. 2 din Legea 70/2015, sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.Prin exceptie de la alin. (1), se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a al...» citeste mai departe aici

  • Declaratia 101 si Impozitul pe Profit: Aspecte care necesita o atentie sporita!

    • Va reamintim ca pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profit! Este o obligatie careia trebuie sa ii acordati atentie maxima, in contextul in care Codul fiscal a fost modificat, incepand cu 1 ianuarie, prin mai multe acte normative, cu impact direct asupra modului de completare a acestui formular. Expertul contabil Vera Constantin v-a pregatit o lucrare completa, care prezinta pas cu pas modul de completare a D101, dar si stud...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X