Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Diurna: modificari importante de la 1 februarie

Data actualizarii: 11 Februarie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
diurna 2013activitati independenteimpozit pe profitindemnizatie 2013delegaredetasare


Va prezentam mai jos noile norme valabile de la 1 februarie 2013 in ce priveste diurna. Facem astfel referiri concrete la impozitarea la salariat si deductibilitatea la calculul profitului impozabil a indemnizatiei primite pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice.

Astfel, incepand cu 1 februarie 2013, indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:

- se supune impozitului pe salarii,
- se include in baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii, indiferent de entitatea platitoare (platitor de impozit pe profit, platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor, persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, organizatie neguvernamentala)

! Sumele acordate in limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice:

- nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile
- nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii

Nota: pana la data de 1 februarie 2013, sumelor acordate peste limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice, le erau aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din salarii numai daca aceste sume erau acordate de organizatii nonprofit sau de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit.

In cazul platitorilor de impozit pe profit, suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari in Romania si in strainatate, care depaseste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice reprezinta cheltuiala nedeductibila la calculul profitului impozabil.

In cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente suma cheltuielilor cu indemnizatia platita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, care depaseste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, reprezinta cheltuiala nedeductibila la stabilirea venitului net din activitati independente.


BAZA LEGALA:

- Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, modificata prin OG nr.8/2013, art. 55 alin.(2) lit.i), art. 55 alin.(4) lit.g), art. 296^15 lit.g), art. 296^4 alin.(1) lit.m), art. 21 alin. (3) lit.b), art. 48 alin.(5) lit.c);
- HG nr. 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii, in cadrul localitatii, in interesul serviciului, cu modificarile si completarile ulterioare;
- HG nr. 518/1995 privind unele drepturi si obligatii ale personalului roman trimis in strainatate
pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sursa: DGFP Brasov







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X