email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Veniturile din contractele de drepturi de autor vor fi impozitate si cu CAS

CASimpozitdrepturi de autorcontract de colaborare

 

Cei remunerati pe drepturi de autor, conventii civile si contracte de colaborare ar putea fi obligati, din 2010, sa plateasca CAS pentru aceste venituri.

Impunerea de contributii de asigurari sociale (CAS) pentru veniturile rezultate din drepturi de autor, conventii civile si contracte de colaborare a fost inclusa printre amendamentele avansate de Consiliul Economic si Social (CES) la proiectul legii unitare a pensiilor. Daca va fi inclusa in forma finala a proiectului si, ulterior, adoptata de Parlament, propunerea va afecta un numar mare de persoane: agenti de vanzari, ingineri, contabili, traducatori, arhitecti, artisti, notari sau jurnalisti.

„Drepturile de autor, precum si veniturile primite in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare, sunt venituri rezultate din activitati profesionale. De aceea trebuie incluse in baza de calcul pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale.” Acesta este argumentul cu care CES justifica propunerea de eliminare, dintre tipurile de venituri exceptate din baza de calcul si impunere a CAS, a drepturilor de autor, conventiilor civile si contractelor de colaborare. Propunerea se afla pe lista de amendamente avansate de CES la proiectul legii unitare a pensiilor, lista care face parte din avizul, altfel favorabil, pe care Consiliul l-a acordat respectivului proiect de lege, pe data de 25 noiembrie 2009. Reamintim ca guvernul Boc I a majorat CAS, la inceputul anului, pentru conditii normale de munca, de la 9,5 la 10,5% pentru salariati si de la 18,5 la 20,8% pentru angajatori.

„Propunerea de includere a drepturilor de autor, contractelor de colaborare si conventiilor civile in baza de impunere a CAS a fost facuta in CES de reprezentantii confederatiilor sindicale si s-a bucurat de sprijinul reprezentantilor Guvernului“, a declarat, pentru SFin, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea. Acesta a aratat ca propunerea vizeaza indeplinirea uneia dintre solicitarile FMI cu privire la sistemul public de pensii, si anume majorarea incasarilor din contributii, prin largirea bazei de impunere si cresterea numarului de contributori.

„Propunerea cu largirea bazei de impunere a CAS a fost sprijinita de cei din Guvern, care s-au opus insa la alte amendamente propuse de sindicate, cum ar fi egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati la 63, nu la 65 de ani“, a adaugat Dandea.

Alte surse din CES ne-au decla­rat ca propunerea de amendament a venit chiar de la Ministerul Finantelor Publice (MFP). Contactat de SFin, Mihai Seitan, care la acea data era ministru interimar al muncii si membru CES, ne-a declarat ca el, personal, s-a opus acestei masuri, care a fost insa sprijinita de sindicate si chiar de o parte a patronatelor. Reprezentantul MFP in CES, secretarul de stat Gratiela Iordache, nu a putut fi contactata pana la inchide­rea editiei.

Lucrurile incep sa se lege

Pe de alta parte, raportul „Riscuri si inechitati sociale in Romania“, elaborat de Comisia Prezidentiala pentru Analiza Riscurilor Sociale si Demografice si dat publicitatii in luna septembrie, propunea extinderea bazei de impunere a CAS. „Contributia procentuala la fondul de asigurari nu poate fi marita, dar se poate extinde categoria veniturilor pentru care se platesc contributii la fondul de pensii“, se afirma in raport.
Comisia Prezidentiala mai propunea „cresterea numarului de contributori (la sistemul public de pensii – n.r.), prin atragerea celor care lucreaza in agricultura sau ca liber intreprinzatori si care in prezent sunt neasigurati, si prin includerea altor categorii de persoane care au venituri“.

Potrivit legislatiei aflate in prezent in vigoare, nu se plateste CAS pentru sumele reprezentand drepturi de autor, venituri primite in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare, diurne de deplasare si de delegare, indemnizatii de delegare, detasare si transfer, participarea salariatilor la profit, indemnizatii de sedinta pentru consilierii locali si judeteni si prestatii suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale.

Sursa:  Saptamana Financiara

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
CASimpozitdrepturi de autorcontract de colaborare


Data aparitiei: 21 Decembrie 2009

Votati articolul "Veniturile din contractele de drepturi de autor vor fi impozitate si cu CAS":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X