Livrarile intracomunitare ridica probleme, de cele mai multe ori, in legatura cu emiterea facturilor sau colectarea TVA-ului. In cazul de fata, societatea a livrat produse catre o firma din Bulgaria care a stopat livrarile motivand ca produsele nu se vand.
Clientul a fost de acord ca societatea din Romania sa-i factureze numai stocul de etichete speciale (fara a le trimite fizic), acestea fiind deja comandate. Vom stabili daca factura se va emite cu TVA in situatia data, precum si in baza carui articol de lege.
In situatia prezentata, factura trebuie emisa cu TVA colectata prin aplicarea cotei standard de 24% deoarece etichetele respective nu sunt expediate in afara teritoriului Romaniei.
Avand in vedere ca operatiunea este taxabila pe teritoriul Romaniei, pe factura emisa se poate inscrie mentiunea "Legea nr. 571/2003, art. 126 alin. (9) lit. a)". Prin articolul 126 "Operatiuni impozabile" se prevede: "(9) Operatiunile impozabile pot fi: a) operatiuni taxabile, pentru care se aplica cotele prevazute la art. 140;".
Valoarea facturii astfel emise nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES deoarece prin aceasta declaratie informativa se raporteaza doar operatiunile scutite cu drept de deducere reglementate prin art. 143 alin. (2) si operatiunile neimpozabile in Romania, de exemplu prestarile de servicii pentru care se aplica regula generala de taxare de la art. 133 alin. (2).
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
SAF-T Ghid de raportare corecta
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Operatiunea facturata prin colectarea TVA se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 la randul 9 "Livrari de bunuri si prestari de servicii, taxabile cu cota 24%" , similar livrarilor efectuate pe teritoriul Romaniei catre cumparatori stabiliti pe teritoriul Romaniei.
De retinut este faptul ca suma TVA deductibila inscrisa in factura furnizorului de etichete poate fi dedusa deoarece este indeplinita conditia de la art. 145 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal prin care se reglementeaza ca "Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a. operatiuni taxabile;".
Totusi, exercitarea acestui drept se efectueaza sub rezerva respectarii conditiei de la art. 146 alin. (1) lit. a) "(1) Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
a) pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro