Veti regasi mai jos monografia contabila privind plata arendei in natura. Conform contractului, cantitatea de grau cuvenita arendatorului este de 600 Kg*1 leuKg. Vom vedea daca se retine cantitatea de 96 Kg reprezentand cval impozit si se factureaza cantitatea de 504 Kg la care se adauga TVA aferenta sau se factureaza cantitatea de 600 Kg la care se adauga TVA aferenta, precum si daca se descarca gestiunea: cu 600 Kg sau cu 504 kg.
In plus, daca pretul mediu comunicat de Consiliul Judetean este de 0,7 leiKg, impozitul pe arenda se calculeaza pentru 600*1leukg sau pentru 600*0,7 leikg.
In cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.
Arenda se poate exprima in lei sau in natura
In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal. Aceste hotarari se transmit in cadrul aceluiasi termen directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.
In cazul in care preturile medii ale produselor agricole au fost modificate in cursul anului fiscal de realizare a venitului noile preturi pentru evaluarea in lei a veniturilor din arenda exprimate in natura, pentru determinarea bazei impozabile, se aplica incepand cu data de 1 a lunii urmatoare comunicarii acestora catre directiile generale regionale ale finantelor publice.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Taxare 2025 Noutatile Codului fiscal
Cartea Verde a Contabilitatii
Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.
Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielii stabilite forfetar proprietarul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.
Cheltuiala deductibila aferenta venitului, stabilita in cota forfetara de 25% aplicata la venitul brut, reprezinta impozitele si taxele pe proprietate datorate potrivit legii, comisionul retinut de intermediari, primele de asigurare platite pentru bunul cedat spre folosinta eventuale nerealizari ale veniturilor din arendare scontate, generate de conditii naturale nefavorabile, cum ar fi: grindina, seceta, inundatii, incendii si altele asemenea.
Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Befeciarii veniturilor din arenda, depun anual o declaratie privind venitul realizat la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2014 contribuabilii care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului datoreaza contributie individuala de asigurari sociale de sanatate in cursul anului, platitorii de venituri avand obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective.
Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
La aceasta baza se aplica cota de contributie individuala de 5,5%.
Declaratii depuse de paltitorii de venituri
Platitorii de venituri din arenda (arendasii) au obligatia declararii impozitului pe venit si al obligatiilor reprezentand contributiile individuale de asigurari sociale de sanatate retinute la sursa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut prin depunerea Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate - Declaratia 112
Din punct de vedere al TVA
Operatiunile de arendare sunt operatiuni scutite de taxa.
In cazul platii arendei in natura trebuie avut in vedere ca operatiunile prevazute la art. 130 din Codul fiscal, includ orice livrari de bunuri/prestari de servicii a caror plata se realizeaza printr-o alta livrare/prestare, inclusiv plata prin produse agricole, care constituie livrare de bunuri, a arendei, care constituie o prestare de servicii.
In cazul unei operatiuni care implica o livrare de bunuri in schimbul unei prestari de servicii, fiecare persoana impozabila se considera ca a efectuat o livrare de bunuri si/sau o prestare de servicii cu plata.
Numai produsele efectiv livrate de arendas arendatorului reprezinta livrare de bunuri in sensul TVA, in conformitate cu prevederile art. 128 alin. (1) din Codul fiscal.
Taxa pe valoarea adaugata colectata se determina in functie de contractele incheiate dupa cum urmeaza:
prin aplicarea cotei de TVA la contravaloarea livrarii in cazul in care rezulta ca:
partile au convenit ca TVA nu este inclusa in contravaloarea livrarii; sau
partile nu au convenit nimic cu privire la TVA.
prin aplicarea procedeului sutei marite in cazul in care rezulta ca partile au convenit ca TVA este inclusa in contravaloarea livrarii.
Conform contract cantitatea de grau cuvenita arendatorului este de 600 Kg*1 leuKg. Se retine cantitatea de 96 Kg reprezentand cval impozit si se factureaza cantitatea de 504 Kg la care se adauga TVA aferenta sau se factureaza cantitatea de 600 Kg la care se adauga TVA aferenta? Cum se descarca gestiunea: cu 600 Kg sau cu 504 kg?
Daca pretul mediu comunicat de Consiliul Judetean este de 0,7 leiKg, impozitul pe arenda se calculeaza pentru 600*1leukg sau pentru 600*0,7 leikg?
Determinarea bazei de calcul a impozitului si CASS si calculul impozitului si contributiei de asigurari sociale de sanatate precum si a cantitatii de produse aferente arendei nete, pe baza preturilor medii comunicate de consiliul judetean
Venitul brut din arenda: 600 kg x 0,7 lei/kg = 420 lei
Venitul net: 420 lei - 420 x 25% = 315 lei
Impozit aferent de retinut si platit: 315 lei x 16% = 50 lei
CASS de retinut si platit: 315 lei x 5,5% = 17 lei
Arenda neta: 420 lei - 50 lei- 17 lei = 353 lei
Produsele ce vor fi livrate sunt cele aferente arendei nete 353 lei
Cantitatea de produse aferenta arendei nete: 353 lei/ 0,7 lei/kg = 504 kg de grau.
Pentru livrarea graului arendasul emite o factura in conformitate cu prevederile art. 155 din Codul fiscal.
In factura emisa se va inscrie cantitatea de produse livrate efectiv.
In ceea ce priveste TVA
Daca prin contract partile nu au convenit nimic cu privire la TVA, se vor livra efectiv 504 kg de grau, iar la valoarea acestora se va calcula TVA aferenta.
504 kg x 0,7 lei/kg = 353 lei
TVA aferenta 353 lei x 24% = 85 lei
Inregistrarea facturii emise pentru livrarea produselor:
411 = % 438
Clienti 701 353
Venituri din vanzarea produselor finite
4427 85
TVA colectata
Inregistrarea arendei datorate la valoarea facturii aferenta produselor livrate la care se adauga impozitul retinut la sursa si valoarea CASS
lei +50 +17 lei = 505 lei
612 = 462 505
Cheltuieli cu redeventele, Creditori diversi
locatiile de gestiune si chiriile
Retinerea impozitului din suma datorata:
462 = 446 50
Creditori diversi Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate
5. Retinerea contributiei de asigurari sociale de sanatate
462 = 4314 17
Creditori diversi Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate
6. Scaderea din gestiune a bunurilor transmise arendatorului la cost de productie
711 = 345
Venituri aferente costurilor Produse finite
stocurilor de produse
7. Compensarea datoriei aferenta arendei cu creanta rezultata din plata prin produsele agricole:
462 = 411 438
Creditori diversi Clienti
8. Plata impozitului si a CASS pana pe data de 25 a lunii urmatoare
% = 5121 67
446 Conturi la banci in lei 50
Alte impozite, taxe si varsaminte asimilat
4314 17
Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate
Daca, prin contract, partile au convenit ca TVA este inclusa in contravaloarea livrarii, TVA se va determina prin aplicarea procedeului sutei marite prevazut la pct. 23 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a titlului VI „Taxa pe valoarea adaugata”.
504 kg x 0,7 lei/kg = 353 lei este valoarea totala a facturii, inclusiv TVA
TVA aferenta: 353 x 100/124 x 24% = 68 lei
Valoarea produselor efectiv livrate: 353 - 68 lei = 285 lei
Cantitatea de produse livrate efectiv 285/0,600 = 475 kg grau
Inregistrarea facturii emise pentru livrarea produselor:
411 = % 353
Clienti 701 285
Venituri din vanzarea produselor finite
4427 68
TVA colectata
Inregistrarea cheltuielii cu arenda la valoarea facturii aferente produselor livrate la care se adauga impozitul retinut la sursa:
353 lei + 50 + 17 = 420 lei:
612 = 462 420
Cheltuieli cu redeventele, Creditori diversi
locatiile de gestiune si chiriile
3. Retinerea impozitului din suma datorata:
462 = 446 50
Creditori diversi Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate
4. Retinerea contributiei de asigurari sociale de sanatate
462 = 4314 17
Creditori diversi Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate
5. Scaderea din gestiune a bunurilor transmise arendatorului la cost de productie efectiv
711 = 345 1.015 Venituri aferente costurilor Produse finite
stocurilor de produse
6. Compensarea datoriei aferenta arendei cu creanta rezultata din plata prin produsele agricole:
462 = 411 353
Creditori diversi Clienti
7. Virarea impozitului si a contributiei de asigurari sociale de sanatate retinut la buget:
% = 5121 67
446 Conturi la banci in lei 50
Alte impozite, taxe si varsaminte asimilat
4314 17
Contributia angajatilor pentru asigurarile sociale de sanatate
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro