In ce priveste garantiile retinute de la gestionari, de exemplu, pe statul din ianuarie, analizam situatia in care s-a retinut garantie pentru un gestionar in suma de 140 lei.
Vom vedea astfel cand trebuie depuse legal in contul de garantii deschis pe numele gestionarului. De asemenea, in cazul in care nu s-a depus in termenul legal, vom vedea daca societatea trebuie sa-l despagubeasca (daca se ajunge in instanta) cu dobanda pe care ar fi incasat-o de la banca pe perioada repectiva sau daca se pot cere si alte despagubiri.
Angajarea gestionarilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor agentilor economici, autoritatilor sau institutiilor publice sunt reglementate prin Legea 22/1969.
Constituirea garantiei se face prin contract incheiat in scris (art. 11).
Garantia in numerar va fi de minimum un salariu si de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depasi valoarea bunurilor incredintate. Pentru gestionarii retribuiti pe baza de cota procentuala, cuantumul minim al garantiei in numerar va fi echivalent cu cistigul mediu pe o luna, iar cel maxim cu cistigul mediu pe 3 luni (art. 12).
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
SAF-T Ghid de raportare corecta
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz. Daca, din cauza altor retineri, ratele in contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna (art. 13).
Garantia in numerar va fi depusa de catre agentii economici, autoritatile si institutiile publice la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci, intr-un cont special al agentului economic, al autoritatii ori al institutiei publice respective. Garantiile in numerar depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci se inscriu intr-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi pastrat in casieria agentului economic, autoritatii sau institutiei publice in favoarea careia s-a constituit garantia.
Pentru garantia depusa, se acorda o dobanda anuala, stabilita de depozitarul garantiei, care nu poate fi mai mica decat dobanda acordata pentru depozitele la termen pe un an (art. 15).
Apreciem ca garantia retinuta trebuie depusa lunar, la data achitarii drepturilor salariale.
Intrucat dobanda acordata pentru garantiile retinute nu poate fi mai mica, decat dobanda acordata pentru depozitele la termen pe un an, angajatorul trebuie sa vireze banii retinuti ca garantie,cu suficienta regularitate (recomandat lunar) astfel incat banca sa calculeze si sa plateasca dobanda, salariatului.
In caz contrar, salariatul ar putea solicita diferenta de dobanda,neincasata de la banca, societatii.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro