Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Noul Cod de Procedura Fiscala: Se reduc penalitatile de intarziere. Penalitatea de nedeclarare

Data aparitiei: 04 August 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noul cod de procedura fiscalapenalitatitatile de intarzierepenalitate de nedeclararedatoriileevaziune

In Noul Cod de Procedura Fiscala sunt prevazute reglementari prin care se reduc penalitatile de intarziere la plata contributiilor fiscale de la 0,03% pe zi la 0,02% pe zi.

De asemenea, in acelasi proiect se mentioneaza ca vor fi introduse penalitati pentru nedeclararea obligatiilor fiscale, asa cum a anuntat vineri ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, citeaza Agerpres, in cadrul unei conferinte pe teme de fiscalitate.

Totodata, aceasta a explicat ca sunt vizati cei care fac evaziune fiscala si ca se introduce astfel penalitatea de nedeclarare:

"Vrem respect pentru contribuabilul onest si sa fim foarte duri cu cei care fac evaziune fiscala. Pana acum penalitatile de intarziere erau foarte mari si acum au scazut de la 0,03% pe zi de intarziere la 0,02%. Asta inseamna 7,3% pe an comparativ cu 10,95% pe an".

(...)  "Aici vreau din nou sa mentionez ca nu este o taxa in plus. Este o penalitate de nedeclarare pentru cei care fac evaziune fiscala. Vorbim de o penalitate de 10% din obligatiile fiscale nedeclarate de contribuabil daca suma stabilita ca fiind cea corecta este mai mica de 25% din obligatia declarata".

Astfel, ministrul de finante Petrescu a explicat modalitatea in care se va aplica aceasta noua penalitate de nedeclarare, informeaza aceeasi sursa:

"Penalitatea este de 25% din obligatia fiscala daca suma stabilita este mai mare de 25% din obligatia declarata. Dar, daca omul a gresit cu intentie, dar totusi vrea sa se corecteze, penalitate se reduce cu 75% daca persoana respectiva plateste penalitatea in timpul prevazut de lege sau se conformeaza cu esalonari stabilite cu organul de control. Penalitatea nu se aplica daca contribuabilul se conformeaza voluntar si isi corecteaza aceasta nedeclarare inainte de inspectia fiscala".

De asemenea, aceasta a de clarat ca s-a tinut cont de unele observatii facute de mediul de afaceri, potrivit Agerpres: "penalitatea de nedeclarare sa se datoreze doar pentru obligatiile stabilite de organul de inspectie fiscala, plafonarea penalitatii de nedeclarare la 100.000 de lei, si, in situatiile de reducere a penalitatii de nedeclarare sa se aplice corespunzator si penalitatii de intarziere".







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X