email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea care modifica acele clauze abuzive se intoarce impotriva clientilor

Legea clauzelor abuziveAPCprotectia consumatoruluiclienticonsumatoriLegea nr. 193/2000


Modificarea Legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori pare sa se intoarca impotriva clientilor odata cu cele mai noi prevderi.

Astfel, analiza expertilor APC Romania asupra formei proiectului adoptate de Senat a relevat incalcari ale Directivei 93/13/CEE, ale jurisprudentei Curtii Europene de Justitie referitoare la interpretarea acestei Directive, anunta Dailybusiness.ro, chiar daca in Expunerea de motive este mentionat foarte clar ca prin acest proiect se urmareste o armonizare si o transpunere cat mai fidela a dispozitiilor Directivei.

In acest sens, citat de sursa amintita, Costel Stanciu, presedintele APC Romania, a declarat:

"Este greu de inteles pentru noi cum s-a ajuns la un rezultat profund inechitabil pentru consumatorii romani si contrar spiritului si literei legislatiei si jurisprudentei comunitare".

Astfel, adoptarea acestui proiect, in forma care a fost transmisa catre Camera Deputatilor, pe langa faptul ca va diminua gradul de protectie oferit consumatorilor prin Legea nr. 193/2000 in forma actuala, va fi de natura a da nastere unor abuzuri impotriva acestora si nu va oferi, asa cum este mentionat in art. 6 si 7 din Directiva 93/13/CEE, mijloacele eficiente pentru a se asigura ca aceste clauze abuzive nu sunt aplicate in continuare si nu afecteaza consumatorii, in plus va duce, cel mai probabil, la initierea procedurii de infringement impotriva Romaniei, in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

Totodata, precizeaza Dailybusiness.ro, reprezentantii APC au declarat ca adoptarea proiectului de modificare, in forma actuala, va duce la:

- imposibilitatea recuperarii pagubelor provocate de clauze abuzive, intrucat hotararile instantelor vor avea efect numai pentru viitor;

- consumatorii nu vor mai putea solicita direct instantei anularea clauzelor abuzive;

- clauzele privind modul de modificare a costului contractului, de exemplu, cele care stabilesc modul de modificare al dobanzii in contractele de credit, nu vor mai putea fi anulate;

- actiunea in fata instantei de judecata va putea fi initiata numai intr-un termen general de 3 ani, nu in orice moment, cum este in momentul de fata.

APC Romania cere astfel respingerea propunerilor noi de modificare a legii si a transmis cererea si catre  Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Departamentul Uniunea Europeana din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, pentru informare.



de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea clauzelor abuziveAPCprotectia consumatoruluiclienticonsumatoriLegea nr. 193/2000


Data aparitiei: 15 Aprilie 2014

Votati articolul "Legea care modifica acele clauze abuzive se intoarce impotriva clientilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X