email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum gestionam achizitia de produse second-hand si cum facem inregistrarile contabile?

Bunuri second-handinregistrari contabilemarfurifurnizorivanzareTVAdiferente de pret


In ce priveste achizitia sau vanzarea de bunuri second-hand achizitionate de la societati din UE, indentificam regimul fiscal corect si inregistrarile contabile aferente celor doua situatii: furnizorul aplica art. 313 si 326 din Directiva 112 si furnizorul nu aplica articolele de mai sus?

Din punct de vedere al TVA regimul special pentru bunurile second-hand este reglementat de art. 152^2 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal si Normele metodologice date in aplicarea acestuia.

Potrivit acestora, persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Comunitatii, de la unul dintre urmatorii furnizori:

a) o persoana neimpozabila;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 141 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.

In acest sens, persoana impozabila revanzatoare este persoana impozabila care, in cursul desfasurarii activitatii economice, achizitioneaza sau importa bunuri second-hand si/sau opere de arta, obiecte de colectie sau antichitati in scopul revanzarii, indiferent daca respectiva persoana impozabila actioneaza in nume propriu sau in numele altei persoane in cadrul unui contract de comision la cumparare sau vanzare.

Bunurile second-hand sunt bunurile mobile corporale care pot fi refolosite in starea in care se afla sau dupa efectuarea unor reparatii, altele decat operele de arta, obiectele de colectie sau antichitatile, pietrele pretioase si alte bunuri prevazute in norme.

Regimul special nu se aplica pentru:

a) livrarile efectuate de o persoana impozabila revanzatoare pentru bunurile achizitionate in interiorul Comunitatii de la persoane care au beneficiat de scutire de taxa, conform art. 142 alin. (1) lit. a) si e)-g) si art. 143 alin. (1) lit. h)-m), la cumparare, la achizitia intracomunitara sau la importul de astfel de bunuri ori care au beneficiat de rambursarea taxei;
b) livrarea intracomunitara de catre o persoana impozabila revanzatoare de mijloace de transport noi scutite de taxa, conform art. 143 alin. (2) lit. b).
Pe scurt, in situatia in care vanzatorul este persoana juridica ce nu aplica regimul special pentru bunuri second hand, se aplica regimul normal de TVA, societatea nu poate aplica regimul special.
 
Daca se aplica regimul special de taxare se va aplica TVA la marja de profit.

Marja profitului este diferenta dintre pretul de vanzare aplicat de persoana impozabila revanzatoare si pretul de cumparare, in care:

1. pretul de vanzare constituie suma obtinuta de persoana impozabila revanzatoare de la cumparator sau de la un tert, inclusiv subventiile direct legate de aceasta tranzactie, impozitele, obligatiile de plata, taxele si alte cheltuieli, cum ar fi cele de comision, ambalare, transport si asigurare, percepute de persoana impozabila revanzatoare cumparatorului, cu exceptia reducerilor de pret;
2. pretul de cumparare reprezinta tot ce constituie suma obtinuta, conform definitiei pretului de vanzare, de furnizor, de la persoana impozabila revanzatoare.
 
Baza de impozitare pentru livrarile de bunuri carora li se aplica aceeasi cota de taxa este diferenta dintre totalul marjei de profit realizate si valoarea taxei aferente marjei respective.
Baza impozitare = Marja profitului - TVA aferenta (Baza impozitare x 24%)
Baza impozitare = Marja profitului / 1,24

Persoana impozabila revanzatoare nu are dreptul sa inscrie taxa aferenta livrarilor de bunuri supuse regimului special, in mod distinct, in facturile emise clientilor.

Persoanele impozabile nu au dreptul la deducerea taxei datorate sau achitate pentru bunuri care au fost sau urmeaza sa fie achizitionate de la persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea acestor bunuri de catre persoana impozabila revanzatoare este supusa regimului special.

Persoana impozabila revanzatoare care aplica regimul special trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:

a) sa stabileasca taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de taxa, conform art. 156^1 si 156^2;
b) sa tina evidenta operatiunilor pentru care se aplica regimul special.

Persoana impozabila revanzatoare care efectueaza atat operatiuni supuse regimului normal de taxa, cat si regimului special, trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:

a) sa tina evidente separate pentru operatiunile supuse fiecarui regim;
b) sa stabileasca taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de taxa, conform art. 156^1 si 156^2.

In acest sens, punctul 64 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal  stabileste ca persoana impozabila revanzatoare va indeplini urmatoarele obligatii:

a) va tine un jurnal special de cumparari in care se inscriu toate bunurile supuse regimului special;
b) va tine un jurnal special de vanzari in care se inscriu toate bunurile livrate in regim special;
c) va tine un registru comparativ care permite sa se stabileasca, la finele fiecarei perioade fiscale, alta decat ultima perioada fiscala a anului calendaristic, totalul bazei de impozitare pentru livrarile efectuate in respectiva perioada fiscala si, dupa caz, taxa colectata;
d) va tine evidenta separata pentru stocurile de bunuri supuse regimului special;
e) va emite o factura prin autofacturare catre fiecare furnizor de la care achizitioneaza bunuri supuse regimului special si care nu este obligat sa emita o factura.

La factura se anexeaza declaratia furnizorului care confirma ca acesta nu a beneficiat de nicio scutire sau rambursare a taxei pentru cumpararea, importul sau achizitia intracomunitara de bunuri livrate de persoana impozabila revanzatoare. Factura emisa prin autofacturare trebuie sa cuprinda urmatoarele informatii:
1. numarul de ordine si data emiterii facturii;
2. data achizitiei si numarul cu care a fost inregistrata in jurnalul special de cumparari prevazut la lit. a) sau data primirii bunurilor;
3. numele si adresa partilor;
4. codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile revanzatoare;
5. descrierea si cantitatea de bunuri cumparate sau primite;
6. pretul de cumparare, care se inscrie in factura la momentul cumpararii pentru bunurile in regim de consignatie.
 
Achizitia intracomunitara nu este impozabila in Romania, si nu se datoreaza TVA.
Conform art.126, alin.(8), lit.c) din  Codul Fiscal nu sunt operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri second-hand, in sensul prevederilor art. 152^2, atunci cand vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru de unde sunt furnizate, conform regimului special pentru intermediarii persoane impozabile, in sensul art. 313 si 326 din Directiva 112, sau vanzatorul este organizator de vanzari prin licitatie publica, care actioneaza in aceasta calitate, iar bunurile au fost taxate in statul membru furnizor, conform regimului special, in sensul art. 333 din Directiva 112.

In aceasta situatie:
- Nu se aplica taxare inversa;
- Achizitia nu se declara in Declaratia recapitulativa;
- In decontul 300 achizitia  se declara la randul 26 iar vanzarea ulterioara  la randul 9
 
Societatea nu va deduce TVA la momentul achizitiei, iar ulterior, la momentul revanzarii, va aplica TVA doar asupra marjei de profit.

Inregistrari contabile:

1. Achizitia marfurilor, la valoarea nominala a facturii:
371 Marfuri = 401 Furnizori

2. Achitarea facturii emisa de furnizorul extern:
401 Furnizori  = 5124 Conturi la banci in valuta

3. Vanzarea marfurilor:

Pe factura emisa nu se va inscrie in mod distinct TVA aplicata la marja profitului, aferenta livrarilor de bunuri supuse regimului special. Mentiunea “TVA inclusa si nedeductibila” va inlocui suma taxei datorate, pe facturi si alte documente emise cumparatorului.

5311 Casa in lei /4111 Clienti  = %
                                                707 Venituri din vanzarea marfurilor
                                                4427 TVA colectata                    cu valoarea TVA calculata la marja profitului
 
4. Descarcarea gestiunii de marfurile vandute:
607 Cheltuieli privind marfurile = 371 Marfuri
 
 
 
In cazul neaplicarii regimului special se aplica prevederile art. 157 alin (2) din  Codul fiscal, astfel ca persoana juridica impozabila care achizitioneaza mijloace fixe second hand va aplica taxarea inversa.
 
Achizitia se raporteaza prin Decontul de TVA 300 la randurile 5 si 5.1 si 18 si 18.1
 
In declaratia 390 se raporteaza achizitia intracomunitara pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care are loc achizitia.
 
Inregistrari contabile in cazul aplicarii regimului normal de TVA
1. Achizitia intracomunitara
371 Marfuri = 401 Furnizori
 
- aplicarea taxarii inverse
4426 TVA deductibila = 4427 TVA colectata
 
2. Achitarea facturii emisa de furnizorul extern:

401 Furnizori  = 5124 Conturi la banci in valuta
 
 
3. Vanzarea marfurilor:
5311 Casa in lei /4111 Clienti  = %
                                                707 Venituri din vanzarea marfurilor
                                                4427 TVA colectata        cu valoarea TVA calculata la pretul de achizitie

4. Descarcarea de gestiune:
607                              =                                  371
 
Societatea trebuie sa fie inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari.
 
Daca evidenta marfurilor se tine la pret de vanzare cu amanuntul atunci la inregistrarile contabile de mai sus adaugam:

    la intrarea in gestiune a marfurilor:

371 Marfuri =     %                    
                        378 Diferente de pret la marfuri   
                        4428 TVA neexigibila
 

    la descarcarea de gestiune:

%                     =          371 Marfuri
607 Cheltuieli privind marfurile
378 Diferente de pret la marfuri
4428 TVA neexigibila


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro




de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Bunuri second-handinregistrari contabilemarfurifurnizorivanzareTVAdiferente de pret


Data aparitiei: 17 Aprilie 2014

Votati articolul "Cum gestionam achizitia de produse second-hand si cum facem inregistrarile contabile?":
Rating:

Nota: 3.94 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X