Eliminarea din balanta contabila a creantelor prescrise va fi exemplificata prin situatia unei societati de turism care are clienti, persoane fizice, neincasati din anul 2009. Asociatii doresc sa actualizeze listele de clienti si soldul din balanta astfel incat sa reflecte situatia curenta.
In trecut nu s-a intreprins nicio actiune de recuperare a acestor creante, iar in prezent a fost depasit termenul de prescriptie de 3 ani.
Vom stabili astfel ce documente se vor intocmi in prezent si care sunt implicatiile fiscale si contabile la scoaterea din balanta contabila a creantelor prescrise.
Mentionam ca la pct.187 din OMFP 3055/2009 reglementarile contabile conforme cu directivele europene, se fac urmatoarele precizari:
"La scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora."
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Cartea verde a contabilitatii
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Potrivit prevederilor Legii contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile ulterioare, societatile sunt obligate sa efectueze anual inventarierea activelor, datoriilor si capitalurilor proprii detinute. Organizarea inventarierii si inregistrarea rezultatelor se face in conformitate cu dispozitiile OMFP 2861/2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.
La pct. 28 din OMFP 2861/2009 privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii se fac urmatoarele precizari:
"Creantele si obligatiile fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de creante si datorii care detin ponderea valorica in totalul soldurilor acestor conturi, potrivit "Extrasului de cont" (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise. Nerespectarea acestei proceduri, precum si refuzul de confirmare constituie abateri de la prezentele norme si se sanctioneaza potrivit legii".
Asadar, inainte de a proceda la scoaterea din evidenta contabila a creantelor prescrise, trebuie intreprinse toate masurile pentru decontarea acestora.
In cazul in care, asa cum mentionati, nu mai puteti recupera sumele respective de la clientii respectivi, puteti proceda la inchiderea soldurilor respective, propunand eliminarea soldurilor respective in Procesul verbal de inventariere, care va fi aprobat de catre administratorul societatii.
Cheltuiala este nedeductibila,la calculul impozitului pe profit conform art. 21 alin. (4) litera o) din Codul fiscal.
Inregistrarea contabila:
6588 = 4111
Am creat o pagina speciala unde gasiti mai multe Declaratii Electronice Actualizate
Raspuns este oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro