Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Activitatea zilierilor in 2014 si noile obligatii. Intrebari si raspunsuri privind munca necalificata

Data aparitiei: 20 Iunie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Activitatea zilierilorzilierizilier2014caracter ocazionalmunca necalificataclasificarea activitatilor


Munca zilierilor si prevederile aferente, reglementate prin actele normative romane, sunt redate prin cele ce urmeaza in forma unui documentar fiscal pe care speram ca-l veti gasi util.

Aceste prevederi se refera astfel la exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri.


Cum definim categoriile care desfasoara activitati cu caracter ocazional?

Retinem ca potrivit reglementarilor legale in vigoare zilier poate fi o persoana fizica, cetatean roman sau strain, ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar, contra unei remuneratii. Pot desfasura activitati necalificate cu caracter ocazional si cetatenii altor state sau apatrizii care au domiciliul sau, dupa caz, resedinta in Romania, in conditiile legislatiei romane.

Beneficiar de lucrari, pentru care zilierul executa activitati necalificate cu caracter ocazional, poate fi o persoana juridica, o persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala si intreprinderea familiala.

Institutiile publice nu au calitatea de beneficiari in sensul prevazut de lege, cu exceptia:

- serviciilor de gospodarire comunala gestionate direct de consiliile locale, cum ar fi:  sere, spatii verzi si gradini zoologice;
- unitatilor din subordinea Ministerului Tineretului si Sportului pentru domeniile prevazute la art. 11 alin. (1) lit. l)-n) din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, cu modificarile si completarile ulterioare;
- institutelor, centrelor si statiunilor de cercetare-dezvoltare agricola aflate in subordinea Academiei de stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu-Sisesti", precum si al Institutului de Stat pentru Testarea Soiurilor aflat in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru domeniile prevazute la art. 11 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, cu modificarile si completarile ulterioare.

UPDATE:

Va reamintim ca Legea nr. 18/2014 pentru modificarea Legii nr. 52/2011 a intrat in vigoare la 17 iunie alaturi de Ordonanta de urgenta nr. 36/2014 pentru modificarea Legii nr. 18/2014.

Prin Legea 18/2014 au fost astfel aduse mai multe modificari prezentate succint de Legestart.ro si redate de noi mai jos:

Modificari privind obligatiile beneficiarului

in ceea ce priveste obligatiile beneficiarului, in Legea nr. 18/2014 se precizeaza ca remuneratia poate fi platita - la sfarsitul fiecarei zile - prin orice mijloc de plata admis de lege. Dar si ca plata se va face cel tarziu la sfarsitul saptamanii/perioadei de desfasurare a activitatii.

Daca in urma unui eveniment un zilier se va accidenta sau va muri, beneficiarul va fi obligat sa asigure cheltuielile necesare ingrijirilor medicale/inmormantarii - daca evenimentul s-a produs din vina beneficiarului.
Alte obligatii modificate sau nou-introduse prevad ca beneficiarul:

- va asigura securitatea si sanatatea in munca a zilierilor;

- va instrui zilierii inainte de inceperea activitatii;

- va solicita zilierilor asumarea pe propria raspundere (prin semnatura) ca starea sanatatii le permite desfasurarea activitatilor repartizate;

- va comunica de indata catre Inspectoratul Teritorial de Munca pe raza caruia s-a produs orice eveniment in care au fost implicati zilieri;

- va inregistra accidentele de munca suferite de zilieri in timpul activitatii.

    Obligatiile zilierului

Legea nr. 18/2014 a introdus si obligatii pentru zilieri privind securitatea si sanatatea in munca. Acestea sunt:

- sa-si insuseasca si sa respecte masurile de prevenire si protectie stabilite de beneficiar;

- sa utilizeze corect echipamentele de munca puse la dispozitie de beneficiar;

- sa utilizeze corect echipamentul individual de protectie acordat si sa il inapoieze sau sa il puna la locul destinat pentru pastrare;

- sa nu scoata din functiune, modifice, schimbe sau inlature arbitrar dispozitivele de securitate proprii ale echipamentelor de munca;

- sa comunice imediat orice situatie de munca despre care au motive intemeiate sa o considere un pericol pentru securitate si sanatate;

- sa puna la dispozitia inspectorilor de munca informatiile si documentele solicitate in controale.

    Cuantumul remuneratiei brute orare

Au fost modificate, de asemenea, si prevederile aferente cuantumului remuneratiei brute orare. Acesta nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Inainte de noile modificari aduse de Legea nr. 18/2014, cuantumul nu putea fi mai mic de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei/ora.


  Noi domenii in care pot lucra zilierii

Domeniile in care se pot presta activitati cu caracter ocazional s-au schimbat destul de mult, acestea fiind urmatoarele:

- agricultura, vanatoare si servicii anexe, cu exceptia crescatorilor de animale in sistem semiliber, traditional si transhumanta - diviziunea 01;

- silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02;

- pescuit si acvacultura - diviziunea 03;

- colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase - clasa 3821 si 3811;

- recuperarea materialelor - grupa 383;

- comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii - grupa 462;

- activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;

- publicitate - grupa 731;

- activitati de interpretare artistica - spectacole - clasa 9001, activitati suport pentru interpretarea artistica - spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;

- activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste - clasa 7220 (sapaturi arheologice);

- activitati desfasurate in sere, spatii verzi, parcuri si gradini zoologice - cod 0141;

- hoteluri si alte facilitati de cazare - diviziunea 55 (tabere organizate de Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) direct sau prin unitatile din subordinea acestuia);

- activitati ale bazelor sportive - diviziunea 9311;

- activitati ale cluburilor sportive - diviziunea 9312.



Care sunt obligatiile?

Raportul de munca dintre zilier si beneficiar se stabileste prin acordul de vointa al partilor, fara incheierea, in forma scrisa, a unui contract individual de munca. O persoana poate desfasura activitati ca zilier numai daca a implinit varsta de cel putin 16 ani. Prin exceptie minorii cu varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani pot desfasura activitate ca zilieri numai cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali. Lucratorii minori, respectiv minorii in varsta de cel putin 15 ani si de cel mult 18 ani desfasoara, ca zilieri, numai activitati potrivite cu dezvoltarea lor fizica si cu aptitudinile de care dau dovada, daca astfel nu le sunt incalcate dreptul la dezvoltare fizica, mentala, spirituala, morala si sociala, dreptul la educatie, si nu le este periclitata starea de sanatate.

Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore. Zilierul minor care are capacitatea de munca va putea lucra 6 ore pe zi, dar nu mai mult de 30 de ore pe saptamana. Zilierul minor nu va efectua activitate in timpul noptii.

Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca. Beneficiarul nu poate utiliza zilieri pentru desfasurarea unor activitati in beneficiul unui tert.

Beneficiarul de lucrari are obligatia sa infiinteze Registrul de evidenta a zilierilor si sa-l pastreze la sediu si/sau la punctele de lucru, dupa caz. Beneficiarul are obligatia sa plateasca zilierului remuneratia cuvenita, prin orice mijloc de plata admis de lege, la sfarsitul fiecarei zile; plata remuneratiei se poate realiza cel mai tarziu la sfarsitul saptamanii sau al perioadei de desfasurare a activitatii, numai cu acordul exprimat in scris de catre zilier si beneficiar; modalitatea de plata electronica si aspectele care privesc plata remuneratiei se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a legi.

Zilieri 2014

Cuantumul remuneratiei brute orare stabilite de parti nu poate fi mai mic decat valoarea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru sau la sfarsitul saptamanii, inainte de semnarea in Registru de catre zilier si beneficiar. Dovada platii remuneratiei se face prin semnatura zilierului in Registru.

In situatia producerii unui eveniment care are ca urmare accidentarea/decesul zilierului, beneficiarul este obligat sa asigure cheltuielile necesare ingrijirilor medicale/ inmormantarii din fonduri proprii, in cazul in care evenimentul s-a produs din vina beneficiarului.



Ce activitati se includ in aceasta categorie?

Munca necalificata cu caracter ocazional se poate presta in urmatoarele domenii prevazute in Clasificarea activitatilor din economia nationala, actualizata:

- agricultura, vanatoare si servicii anexe, cu exceptia crescatoriilor de animale in sistem semiliber, traditional si transhumanta
- diviziunea 01;
- silvicultura, cu exceptia exploatari forestiere - diviziunea 02;
- pescuit si acvacultura
- diviziunea 03;
- colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor nepericuloase - clasa 3821 si 3811;
- recuperarea materialelor - grupa 383;
- comert cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii - grupa 462;
- activitati de organizare a expozitiilor, targurilor si congreselor - grupa 823;
- publicitate - grupa 731;
- activitati de interpretare artistica
- spectacole - clasa 9001, activitati suport pentru interpretarea artistica
- spectacole - clasa 9002 si activitati de gestionare a salilor de spectacole - clasa 9004;
- activitati de cercetare-dezvoltare in stiinte sociale si umaniste - clasa 7220 (sapaturi arheologice);
- activitati desfasurate in sere, spatii verzi, parcuri si gradini zoologice - cod 0141;
- hoteluri si alte facilitati de cazare - diviziunea 55 (tabere organizate de Ministerul Tineretului si Sportului direct sau prin unitatile din subordinea acestuia);
- activitati ale bazelor sportive - diviziunea 9311;
- activitati ale cluburilor sportive - diviziunea 9312.



Care sunt obligatiile fiscale?

Veniturile realizate de zilieri sub forma remuneratiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrari este venit asimilat salariilor, pentru care se datoreaza impozit in cota de 16%. Nu se datoreaza contributii sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar. Calculul si retinerea impozitului pe venituri din salarii datorat se efectueaza de catre beneficiarii de lucrari la data fiecarei plati a remuneratiei brute.

Modificarile aduse prin Legea nr. 18/2014 activitatilor cu caracter ocazional desfasurate de zilieri intra in vigoare in termen de 90 de zile de la publicare a in Monitorul Oficial, respectiv 17.06.2014.


Care e temeiul legal?

Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 276/20.04.2011;

Ordinul ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale nr. 1.439/29.04.2011 si Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.930/28.04.2011, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I , nr. 300/02.05.2011; Decret nr. 832/2013 pentru modificarea s i completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 661/29.10.2013; Legea nr. 18/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind
exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, precum si pentru modificarea
art. 8 alin. (1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2014 privind modificarea si completarea Legii nr. 18/2014 pentru modificarea si completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, precum si pentru modificarea art. 8 alin. (1) din Legea nr.
416/2001 privind venitul minim garantat.

Precizam, de asemenea, ca aceste informatii au fost publicate de Administratia Judeteana a Finantelor Publice Valcea.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X