Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Comunicat ANAF: Veniturile din arendarea bunurilor agricole

Data aparitiei: 25 Iunie 2014
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
arendaarendasarendatorarendarea bunurilor agricoleformularul 112declaratiaevidenta nominala


ANAF reaminteste contribuabililor ca veniturile obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, sunt clasificate potrivit Codului fiscal, in categoria veniturilor din cedarea
folosintei bunurilor.

Venitul brut obtinut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, se stabileste pe baza
raportului juridic/contractului incheiat intre partisi reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

In vederea determina rii venitului brut, la sumele reprezentand arenda in bani si/sau la echivalentul in lei al veniturilor in natura se adauga, daca este cazul, si valoarea cheltuielilor ce sunt, conform dispozitiilor legale sau intelegerii contractuale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca acestea sunt efectuate de arendas. in cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se va face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene.

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plataprin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut. Pentru recunoasterea deductibilitatii cheltuielilor in cota de 25% din venitul brut arendatorul nu este obligat sa prezinte organului fiscal documente justificative.

Calculul, retinerea si virarea impozitului aferent veniturilor din arenda intra in sarcina arendasului. Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza, la fiecare plata a arendei, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net.

Impozitul astfel calculat, se retine si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Important!

Impozitul aferent veniturilor din arenda, calculat retinut si virat de catre arendas este impozit final.
Persoanele fizice care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole datoreaza si contributia de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri.

Pentru anul 2014, contributia de asigurari sociale de sanatate se determina prin aplicarea cotei de 5,5% asupra bazei de calcul, respectiv diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut.

Baza de calcul a contributiei pentru asigurari de sanatate nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara (850 lei pentru perioada ianuarie - iunie 2014 si 900 lei pentru iulie - decembrie 2014), daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut.

(Castigul salarial mediu brut este cel utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Astfel, pentru anul fiscal 2014, conform art. 16 din Legea nr. 340 din 10 decembrie 2013, Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2014, castigul salarial mediu brut este de 2.298 lei).

Important!

Pentru arendator, incadrarea in plafonul maxim (5 ori castigul salarial mediu brut) se face de catre arendas la momentul platii venitului. Stabilirea obligatiilor anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de arendator, precum si incadrarea in plafonul minim prevazut de lege, se realizeaza de organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala.

Obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate sunt cele stabilite prin decizia de impunere anuala.

Persoanele care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole nu datoreaza alte contributii sociale pentru aceste venituri.


Important! Arendasii au obligatia sa completeze si sa depuna formularul 112 "Declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" in care declara impozitul pe veniturile din arenda si contributiile individuale de asigurari sociale de sanatate calculate si retinute, precum si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
Declaratia se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanta, conform legii.

Pentru depunerea declaratiei, arendasul trebuie sa detina un certificat calificat, eliberat in conditiile Legii nr. 455 /2001 privind semnatura electronica.


Sursa: A.J.F.P OLT - Biroul Servicii pentru Contribuabili







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X