In analiza de mai jos, se va stabili in ce conditii se poate beneficia de cota redusa de impozit in contextul in care se efectueaza reevaluarea unei cladiri. Astfel, luam ca exemplu o cladire pe care o modernizeaza societatea detinatoare, in baza unei autorizatii de reconstructie/modernizare. La finele anului se face reevaluarea cladirii pentru a beneficia de cota redusa de impozit pe cladiri.
Se va stabili astfel daca se poate beneficia de cota redusa de impozit, in acest caz, avand un raport de evaluare, dar facand nota de crestere a valorii cladirii, doar ca urmare a modernizarii, adica 212=231.
Impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii.
Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
In cazul unei cladiri care a fost reevaluata, conform reglementarilor contabile, valoarea impozabila a cladiri este valoarea contabila rezultata in urma reevaluarii, inregistrata ca atare in contabilitatea proprietarului - persoana juridica. Raportul de reevaluare trebuie depus la Directia de impozite si taxe locale, pentru calculul impozitului pe cladiri.
Asadar, in cazul in care ulterior recunoasterii initiale ca activ a cladirii, valoarea este determinata pe baza reevaluarii, valoarea rezultata din reevaluare va sta la baza calcularii impozitului pe cladiri.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliul local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre:
a) 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 3 ani anteriori anului fiscal de referinta;
b) 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii 5 ani anteriori anului fiscal de referinta.
Potrivit art. 253 alin. (6^1) din Codul fiscal, cota impozitului pe cladiri majorata se aplica la valoarea de inventar a cladirii inregistrata in contabilitatea persoanelor juridice, pana la sfarsitul lunii in care s-a efectuat prima reevaluare. Fac exceptie cladirile care au fost amortizate potrivit legii, in cazul carora cota impozitului pe cladiri este cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv.
Prin urmare, impozitul pe cladiri se calculeaza la valoarea reevaluata a acesteia, cota de impozit fiind cuprinsa intre 0,25% si 1,50% inclusiv.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro