Va aducem la cunostinta ca in Monitorul Oficial din 07 octombrie 2014, a fost publicat un Ordin ANAF privind modificarea administrarii contribuabililor mijlocii ce au infiintate sedii secundare.
Astfel, acest ordin se aplica atat contribuabililor ce au sedii secundare unde isi desfasoara activitatea mai mult de 5 salariati, cat si contribuabililor ce au sedii secundare fara salariati sau cu mai putin de 5 salariati.
In cazul in care la sediile secundare isi desfasoara activitatea mai mult de 5 salariati, implicatiile fiscale sunt mai ample si sunt necesare eforturi din partea contribuabililor pentru a respecta prevederile normative, noteaza HotNews.ro, adaugand ca odata cu acest ordin competenta fiscala in administrarea sediilor secundare, indiferent de numarul de salariati, va fi in sarcina autoritatii fiscale la care este arondat contribuabilul din categoria celor mijlocii.
Inaintea de aceasta modificare, noteaza sursa, administrarea sediului secundar a fost in competenta autoritatii fiscale, ce deservea aria administrativ teritoriala unde este infiintat sediul secundar.
In concret, explica HotNews.ro, pentru o societate contribuabil mijlociu, cu sediul social in Bucuresti, ce a infiintat un sediu secundar in Iasi, administrarea fiscala a sediului secundar a fost in competenta Administratiei Financiare din Iasi. Dupa aceasta modificare, administrarea fiscala a sediului secundar se va face de catre Administratia Financiara pentru contribuabilii mijlocii din Bucuresti.
Aceeasi sursa atrage atentia ca desi nu se precizeaza in mod concret prin noul ordin, sediul secundar ce se transfera trebuie declarat la autoritatea fiscala la care va fi arondat. De asemenea, HotNews.ro atrage atentia asupra acestor aspecte:
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
"Chiar daca autoritatile fiscale au obligatia sa transfere dosarul contribuabilului, va recomandam sa urmariti cu maxima atentie aceasta procedura, avand in vedere decalajele de timp inerente. In aceeasi logica, trebuie radiate sediile secundare declarate la primele autoritati fiscale, conform procedurii aferente".
Se considera totodata ca fiind aplicabil "termenul general de declarare a oricarei modificari aferente unui contribuabil, de 30 de zile, aplicabil si sediilor secundare, conform art. 74 alin. (1) din Codul de procedura fiscala".
Contribuabili mijlocii, administrati distinct, sunt considerate persoanele juridice cu domiciliul fiscal pe raza fiecarui judet, care au inregistrat o cifra de afaceri raportata in situatiile financiare incheiate la 31 decembrie a anului precedent cuprinsa intre 6,7 milioane lei si 70 milioane lei, selectati in ordine descrescatoare a cifrei de afaceri.