In analiza de mai jos, avem ca subiect o societate care face plasamente financiare - tranzactioneaza pe piata externa valori mobiliare din care rezulta profit/pierdere. Se primeste o factura pentru costurile financiare ale tranzactionarii - speze bancare astfel ca vom stabili daca aceasta factura trebuie declarata in 390 si daca se considera servicii externe.
Din perspectiva impozitului pe veniturile nerezidentilor serviciul va fi analizat din perspectiva art. 115 alin. (1) lit. k) potrivit caruia venituri din servicii prestate in Romania de orice natura si in afara Romaniei de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si celor prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori. In conditiile in care servicile financiare enumerate nu sunt prestate in Romania consideram ca sumele platite nu fac obiectul impunerii in statul de sursa al venitului astfel ca platitorul roman nu va avea obligatii de retinere la sursa si de declarare. Prezenta certificatului de rezidenta fiscala nu este necesara in conditiile in care venitul realizat de nerezident nu face obiectul impunerii in Romania.
Din punct de vedere al TVA reflectarea serviciului achizitionat in Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare 390 se realizeaza ca achizitii intracomunitare de servicii. Astfel se inscrie suma totala a achizitiilor intracomunitare de servicii pentru care se aplica prevederile art. 133 alin. (2) din Codul fiscal, altele decat cele scutite de TVA, pe fiecare prestator in parte, care este stabilit in Comunitate, pentru care exigibilitatea taxei intervine in luna calendaristica respectiva. Nu vor fi declarate prestarile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2) din Codul fiscal
daca prestatorul serviciului este o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Comunitatii.
In conditiile in care serviciile financiar bancare furnizate se incadreaza in una dintre situatiile prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal care enumera serviciile de natura financiar-bancara scutite de taxa, cu detalierea acestora la pct. 35 din Normele metodologice acestea nu vor face obiectul raportarii in Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile/prestarile intracomunitare 390. In speta consideram ca va fi incidenta situatia prevazuta la art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 5) in care sunt scutite de taxa tranzactiile, cu actiuni, parti sociale in societati comerciale sau asociatii, obligatiuni garantate si alte instrumente financiare.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile