email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sotia/sotul PFA va putea beneficia de concedii si indemnizatii medicale

OUG 158/2005PFAsotia PFAintreprindere individuala

OUG 158/2005 a fost modificata recent prin OUG 68/2014 privind modificarea si completarea unor acte normative publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 803 din data de 4 noiembrie 2014.
Una dintre modificarile aduse ordonantei se refera la posibilitatea sotiei/sotului titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care, fara a fi inregistrata/inregistrat in registrul comertului si autorizata/autorizat sa functioneze ea insasi/el insusi ca titular a/al intreprinderii individuale/persoana fizica autorizata sau fara a fi salariata/salariat, participa in mod obisnuit la activitatea intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, indeplinind fie aceleasi sarcini, fie sarcini complementare.

Modificarea asigura transpunerea, in regim de urgenta, a dispozitiilor Directivei 2010/41/UE privind principiului egalitatii de tratament intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta.

Astfel, sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate care indeplineste aceleasi sarcini sau sarcini complementare va avea posibilitatea sa se asigure in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii si sa beneficieze de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate cum ar fi: indemnizatie de maternitate, indemnizatie de incapacitate temporara de munca, indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, etc.

Sotia/sotul titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate trebuie sa fie inregistrata/inregistrat, in aceasta calitate, in Registrul Comertului pentru a se putea asigura pentru concedii si indemnizatii.
Obligatia de a solicita inscrierea in registrul comertului a mentiunilor privind participarea in mod obisnuit a sotiei/sotului la activitatea desfasurata revine PFA. Inscrierea se efectueaza pe baza declaratiei pe propria raspundere  a PFA si a certificatului de casatorie.

Stagiul de cotizare necesar pentru acordarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical astfel cum prevede art. 7 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate.
In cazul in care nu exista luni intregi lucrate in cele 12 luni luate in calcul anterior lunii de acordare a certificatului medical, Normele de aplicare ale OUG 158/2005, stabilesc un stagiu minim.
Astfel,  potrivit art. 12 din aceste norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Sotul/sotia titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate va beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul:
- urgentelor medico-chirurgicale,
- tuberculozei,
- bolilor infectocontagioase din grupa A,
- neoplaziilor si
- SIDA.

Prevederile enuntate instituie dreptul, nu obligatia sotiei/sotului titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, de a se asigura in sistemul asigurarilor pentru concedii si indemnizatii.
Daca doresc sa beneficieze de concedii si indemnizatii, sotul/sotia titularului intreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate este obligat sa depuna declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii la Casa de asigurari de sanatate la care acestia sunt luati in evidenta ca platitori de contributie de asigurari sociale de sanatate.  

Declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii se intocmeste in forma scrisa, conform modelului prezentat in anexa nr. 4 la Norma din 27 ianuarie 2006 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, si se depune personal sau de catre persoana imputernicita de titularul declaratiei.

de Irina Dumitrescu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 158/2005PFAsotia PFAintreprindere individuala


Data aparitiei: 12 Noiembrie 2014

Votati articolul "Sotia/sotul PFA va putea beneficia de concedii si indemnizatii medicale":
Rating:

Nota: 1.83 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

  • Societate infiintata in 2024. Ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a plati impozit micro in 2025

    • Urmatorul studiu de caz se concentreaza asupra unei firme constituite in septembrie 2024, care, avand statut de platitor de impozit pe profit, analizeaza posibilitatea de a trece, incepand cu anul 2025 sau 2026, la regimul de microintreprindere. Potrivit specialistilor PortalContabilitate.ro, in conformitate cu art. 48 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, p...» citeste mai departe aici

  • Bon fiscal sub 100 de euro: Iata conditia obligatorie pentru a putea deduce TVA!

    • Va reamintim ca prevederile art. 299 pct. 69, alineatul (6) din Normele de aplicare specifica faptul ca: "Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indepli...» citeste mai departe aici

  • Amnistia fiscala: cum puteti beneficia de facilitati fiscale

    • Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov vine in sprijinul contribuabililor, informandu-i cu privire la aplicarea unor masuri de amnistie fiscala si acordarea unor bonificatii, dupa cum urmeaza:   Debitorii persoane fizice si juridice, inclusiv institutiile si autoritati publice, pot beneficia de anularea de accesorii (dobanzi si penalitati) aferente obligatiilor bugetare administrate de organul fiscal central (ANAF), inclusiv de catre organe...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X