Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Bacsisul va fi impozitat ca venit al salariatilor sau ca profit al firmei

Data aparitiei: 15 Aprilie 2015
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
bacsisulimpozitatregistrul de bani personaliretinere la sursavenituri suplimentarebon fiscal

Bacsisul va fi incasat pe un bon fiscal separat si va fi impozitat fie ca venit suplimentar al angajatilor, fie ca profit al firmei.

Un nou proiect de ordonanta de urgenta care va fi aprobat prin ordin emis de Ministerul de Finante pana vineri, 17 aprilie, creeaza cadrul legislativ pentru modificarea anuntata, alaturi de modelul, continutul registrului de bani personali si procedura de inregistrare a acestuia la organul fiscal.

Conform noilor reglementari, citate de Mediafax, prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar.

In plus, bacsisul nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii, iar firmele urmeaza sa stabileasca, printr-un regulament de ordine interioara, daca veniturile provenite din incasarea bacsisului raman la dispozitia lor sau constituie o sursa de alte venituri care se distribuie salariatilor.

In cazul in care firma alege sa distribuie aceste venituri angajatuui, acestea se impoziteaza cu 16%, prin retinere la sursa, cu precizarea ca sumele suplimentare nu sunt cuprinse in baza de impozitare a contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate.

Conform proiectului de OUG, impozitarea propusa vizeaza taxarea bacsisului ca profit al operatorului economic in cazul in care acesta nu se distribuie salariatilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit in cazul microintreprinderilor, bacsisul nefiind cuprins in sfera TVA, aminteste Mediafax.

Pentru evidentierea sumelor detinute de angajatii firmei la ora inceperii programului de lucru, acestea se vor evidentia intr-un registru de bani personal.  Prin urmare, orice suma de bani inregistrata in plus fata de suma inregistrata la ora inceperii programului de lucru nu reprezinta suma justificata prin registrul de bani personali.

La solicitarea organelor de control, atunci cand se afla in incinta unitatii de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor in care isi desfasoara activitatea si in timpul programului de lucru, angajatii operatorului economic sunt obligati sa prezinte sumele de bani aflate asupra lor, se arata in proiectul care urmeaza sa fie aprobat,

Daca diferenta constatata de inspectorii fiscali este de pana 1% inclusiv, dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, fapta se sanctioneaza cu avertisment, urmand ca pentru diferente peste 1%, dar pana in 100 lei, se aplica amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei.

Daca diferenta e cuprinsa intre 100 lei si 1.000 lei inclusiv, dar mai mica de 1% din valoarea inregistrata  in casa de marcat, amenda aplicata va fi intre 10.000 lei si 15.000 lei.

Noile reglementari stabilesc ca daca sumele depasesc1%, amenda ajunge la 20.000 lei, insotita de suspendarea activitatii operatorului economic pentru unitatea in cauza timp de 30 de zile, incepand cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de doi ani.

Acelasi document citat de Mediafax anunta ca in cazul in care diferenta este mai mare de 1.000 lei, dar sub 1% inclusiv, amenda este intre 20.000 lei si 25.000 lei, iar daca depaseste 1% sanctiunea ajunge la 30.000 lei, cu suspendarea pentru 30 de zile a activitatii, de la a doua abatere intr-un interval de 2 ani.

Potrivit sursei, Guvernul a estimat ca va colecta la bugetul de stat 1,11 miliarde lei in circa trei ani si jumatate.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X