email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Stabilire statut microintreprindere la 31.12.2013. Cum identificam statutul corect in 2015?

stabilire statutmicrointreprinderecod fiscaldecontarisumeclientiexercitiu financiar


In cazul de mai jos, o societate de tip SRL, infiintata in 2010, platitoare de impozit pe profit, cu activitate principala - activitati de consultanta pentru afaceri si management, nu realizeaza in anul 2013 venituri din activitatea principala, la sfarsitul anului prezentand in balanta cifra de afaceri 0. In baza unui contract de imprumut, societatea datoreaza altei societati sume in euro, evidentiate in contabilitate in contul 451.

Pentru imprumutul acordat se calculeaza dobanda, de asemenea inregistrata in contabilitate in contul 451. La 31 decembrie 2013, urmare reevaluarii contului 451 la sfarsitul fiecarei luni, situatia se prezinta astfel:

Cont 765 384000 ron
Cont 665 480000 ron

S-a procedat corect ramanand in continuare platitoare de impozit pe profit in anul 2014?

Potrivit dispozitiilor art. 112 indice 1 din Codul fiscal, societatile care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent indeplinesc cumulativ conditiile privind totalul veniturilor realizate, natura acestor venituri si detinerea capitalului social, au obligatia calcularii impozitului pe venit. Acest impozit se obtine prin aplicarea cotei de 3% asupra tuturor veniturilor, cu exceptiile prevazute de art. 112 indice 7.

Printre veniturile exceptate la calculul impozitului sunt prevazute si sumele privind  veniturile din diferente de curs valutar (art. 112 indice 7 lit. h) si veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de cursul unei valute (art. 112 indice 7 lit. i). Aceste venituri se inregistreaza cu ocazia evaluarii furnizorilor si clientilor la sfarsitul lunii sau la inchiderea exercitiului financiar sau cu ocazia decontarilor.

Aceste sume se scad in timpul anului din baza de impozitare, urmand ca in trim. IV diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar si cheltuielile din diferente de curs valutar sa se adune.

Exceptarea unor categorii de venituri din cele inregistrate de o microintreprindere potrivit reglementarile contabile in vigoare (ex.:subventii, diferente de curs valutar, reduceri comerciale) a fost necesara deoarece acestea nu reprezinta, la momentul inregistrarii, venituri din punct de vedere al continutului economic.

Pe baza informatiilor prezentate de d-voastra, la sfarsitul anului 2013 societatea prezenta o suma negativa rezultata din scaderea cheltuielilor din diferente de curs valutar din veniturile din diferente de curs valutar.

Pentru stabilirea statutului fiscal al societatii pentru anul 2014 se iau in calcul  toate veniturile prevazute la art. 1127 (si nu cifra de afaceri) la care se aduna diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar si cheltuielile din diferente de curs valutar, inregistrate in evidenta contabila la 31 decembrie 2014, cumulat de la inceputul anului.

Daca in timpul anului 2013 nu ati realizat venituri decat din diferente de curs valutar, iar cheltuielile de aceasta natura sunt mai mari decat veniturile, pentru anul 2014 societatea isi pastreaza statutul de platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor.     
   
Asa cum se prevede in normele metodologice aprobate prin HG nr. 77/2014 (pct. 4 indice 1) pentru aplicarea prevederilor OUG 102/2013, pentru anul 2014 conditia privind suma veniturilor realizate de societate se verifica pe baza datelor prezentate in situatiile financiare intocmite pentru anul 2013  in sensul ca, pentru a aplica cota de impunere de 3% se adauga la veniturile realizate numai diferenta pozitiva dintre veniturile si cheltuielile din diferente de curs valutar.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu, expert contabil si auditor


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

NOUTATILE momentului sunt aici:


 E-FACTURA - de la 1 iunie se dau deja amenzi!
- Legislatia explicata + Intrebari si Raspunsuri

E-TRANSPORT - intra in totalitate in vigoare - atentie, amenzi!
- CE s-a schimbat si CUM trebuie sa aplicam noua lege

E-TVA - ultimele noutati, OUG nr. 70

Impozite, Salarii, TVA, Contabilitate, Procedura fiscala, case de marcat - noutati

Dezbatem NOUTATILE la Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate - transmisa LIVE in 6 august 2024

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
stabilire statutmicrointreprinderecod fiscaldecontarisumeclientiexercitiu financiar


Data aparitiei: 07 Mai 2015
Ultima actualizare: 11 Mai 2015

Votati articolul "Stabilire statut microintreprindere la 31.12.2013. Cum identificam statutul corect in 2015?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF a actualizat lista entitatilor publice pentru e-Factura

    • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a actualizat lista entitatilor publice pentru sistemul RO e-Factura, un fisier util in relatia B2G, in data de 1 septembrie 2024.  Lista institutiilor publice este actualizata periodic de catre reprezentantii Fiscului. Documentul contine 14.031 de entitati publice si datele lor (judet, CIF, adresa).  Relatia B2G este definita, conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de ur...» citeste mai departe aici

  • Anularea creantelor fiscale: in ce situatii se acorda facilitati fiscale

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita aduce la cunostinta ca a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2024 pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare in domeniul gestionarii creantelor bugetare si a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al Romaniei in anul 2024, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, care prevede facilitatile fiscale: a) privind anularea de creante fiscale care se...» citeste mai departe aici

  • Cum va ajuta contractul de mandat in activitatea dvs.?

    • Contractul de mandat este un acord intre doua parti, prin care o entitate (mandantul) deleaga unui mandatar puterea de a actiona in numele sau. Aceasta delegare poate acoperi o gama larga de activitati, de la simpla administrare a bunurilor pana la incheierea unor contracte complexe.   In contextul actual, in care legislatia economica si fiscala devine din ce in ce mai sofisticata, contractul de mandat ofera o solutie eficienta pentru gestionarea sarcinilor...» citeste mai departe aici

  • Vanzare autoturism amortizat integral: studiu de caz privind implicatiile fiscale si contabile

    • In cadrul acestui studiu de caz, analizam situatia in care o societate platitoare de TVA si impozit pe profit decide sa vanda un autoturism, amortizat integral, catre tatal administratorului unic. In acest context, se ridica intrebari legate de obligatia de a intocmi un dosar al preturilor de transfer, necesitatea realizarii unui raport de evaluare, precum si determinarea implicatiilor fiscale aferente tranzactiei. Deoarece autoturismul a fost achizitionat cu TVA de...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X