In cazul de mai jos, o societate de tip SRL, infiintata in 2010, platitoare de impozit pe profit, cu activitate principala - activitati de consultanta pentru afaceri si management, nu realizeaza in anul 2013 venituri din activitatea principala, la sfarsitul anului prezentand in balanta cifra de afaceri 0. In baza unui contract de imprumut, societatea datoreaza altei societati sume in euro, evidentiate in contabilitate in contul 451.
Pentru imprumutul acordat se calculeaza dobanda, de asemenea inregistrata in contabilitate in contul 451. La 31 decembrie 2013, urmare reevaluarii contului 451 la sfarsitul fiecarei luni, situatia se prezinta astfel:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Cont 765 384000 ron
Cont 665 480000 ron
S-a procedat corect ramanand in continuare platitoare de impozit pe profit in anul 2014?
Potrivit dispozitiilor art. 112 indice 1 din Codul fiscal, societatile care la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent indeplinesc cumulativ conditiile privind totalul veniturilor realizate, natura acestor venituri si detinerea capitalului social, au obligatia calcularii impozitului pe venit. Acest impozit se obtine prin aplicarea cotei de 3% asupra tuturor veniturilor, cu exceptiile prevazute de art. 112 indice 7.
Printre veniturile exceptate la calculul impozitului sunt prevazute si sumele privind veniturile din diferente de curs valutar (art. 112 indice 7 lit. h) si veniturile financiare inregistrate ca urmare a decontarii creantelor si datoriilor in lei in functie de cursul unei valute (art. 112 indice 7 lit. i). Aceste venituri se inregistreaza cu ocazia evaluarii furnizorilor si clientilor la sfarsitul lunii sau la inchiderea exercitiului financiar sau cu ocazia decontarilor.
Aceste sume se scad in timpul anului din baza de impozitare, urmand ca in trim. IV diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar si cheltuielile din diferente de curs valutar sa se adune.
Exceptarea unor categorii de venituri din cele inregistrate de o microintreprindere potrivit reglementarile contabile in vigoare (ex.:subventii, diferente de curs valutar, reduceri comerciale) a fost necesara deoarece acestea nu reprezinta, la momentul inregistrarii, venituri din punct de vedere al continutului economic.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Pe baza informatiilor prezentate de d-voastra, la sfarsitul anului 2013 societatea prezenta o suma negativa rezultata din scaderea cheltuielilor din diferente de curs valutar din veniturile din diferente de curs valutar.
Pentru stabilirea statutului fiscal al societatii pentru anul 2014 se iau in calcul toate veniturile prevazute la art. 1127 (si nu cifra de afaceri) la care se aduna diferenta favorabila dintre veniturile din diferente de curs valutar si cheltuielile din diferente de curs valutar, inregistrate in evidenta contabila la 31 decembrie 2014, cumulat de la inceputul anului.
Daca in timpul anului 2013 nu ati realizat venituri decat din diferente de curs valutar, iar cheltuielile de aceasta natura sunt mai mari decat veniturile, pentru anul 2014 societatea isi pastreaza statutul de platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor.
Asa cum se prevede in normele metodologice aprobate prin HG nr. 77/2014 (pct. 4 indice 1) pentru aplicarea prevederilor OUG 102/2013, pentru anul 2014 conditia privind suma veniturilor realizate de societate se verifica pe baza datelor prezentate in situatiile financiare intocmite pentru anul 2013 in sensul ca, pentru a aplica cota de impunere de 3% se adauga la veniturile realizate numai diferenta pozitiva dintre veniturile si cheltuielile din diferente de curs valutar.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Ionescu, expert contabil si auditor