Un SRL are contract de inchiriere pentru un spatiu cu o persoana fizica. Firma subinchiriaza spatiul cu o suma mai mare decat plateste persoanei fizice (posibilitatea de a subinchiria este mentionata in contract). Este corecta aceasta operatiune?
Contractul de subinchiriere a unei suprafete locative reprezinta un acord de vointa in baza caruia o persoana, titulara a contractului de inchiriere, numita locatar, cedeaza folosinta temporara a unei parti din suprafata primita in inchiriere unei alte persoane, in schimbul unei chirii.
Contractul de subinchiriere are caracterul unui contract accesoriu fata de contractul principal de inchiriere a unei suprafete locative a locuintei si urmeaza caracterul juridic al acestuia.
Pentru a subinchiria o suprafata locativa primita cu chirie este absolut necesar sa solicitati si consimtamantul locatorului principal. Din cele prezentate in intrebarea d-voastra rezulta ca aveti prevazuta aceasta posibilitate in contractul incheiat cu persoana fizica.
Contractul de subinchiriere se incheie pe o durata determinata, care trebuie mentionata expres in contract.
Mentionam ca aceasta operatiune este prevazuta si de Codul civil la art. 1777 si urmatoarele (referitoare la locatiune) indiferent ca suma solicitata prin contractul de subinchiriere prevede o suma mai mare decat cea datorata de chirias.
Nu este necesar sa aveti inscris in obiectul de activitate subinchirierea spatiilor atata timp cat o faceti ocazional si din motive de economie, ca urmare a faptului ca in anumite perioade spatiul este excedentar.
Pentru societate chiria primita reprezinta un venit impozabil.
Raspuns oferit pentru
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025 Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor