Dupa publicarea in Monitorul Oficial a Legii 227/2015 privind Codul fiscal, putem discuta deja despre noile schimbari care se aplica in mod cert incepand cu 2016.
Astfel, unele opinii atrag atentia asupra aspectelor mai putin pozitive incluse in noul Cod. Una dintre acestea apartine consultantului de fiscalitate Gabriel Biris.
"Fiscalizarea muncii este mult prea mare in cazul veniturilor din salarii si mult prea mica in cazul altor tipuri de venituri. Conformarea voluntara este redusa, iar munca la negru omniprezenta in Romania", a declarat acesta saptamana trecuta, in cadrul unui seminar organizat de Finmedia, citat de HotNews.ro.
De asemenea, in opinia acestuia, sistemul fiscal actual "ia mult de la putini in loc sa ia putin de la multi", oferind drept solutie "simplificarea legislatiei, de aplicarea unei logici simple si eficiente de calcul, de retinere, de plata si si de regularizare anuala a contributiilor sociale. De asemenea, avem nevoie de eliminarea exceptiilor si de asezarea sarcinii fiscale uniform, in functie de CAT venit este obtinut si nu in functie de CUM se obtine venitul".
Potrivit sursei amintite mai sus, propunerile de mai sus permit costuri mai mici pentru angajator ceea ce incurajeaza economia, crearea unor locuri noi de munca si un sistem mult mai echitabil de contributii sociale obligatorii.
Totodata, astfel de modificari propuse "ar creste venitul net pentru angajati, in special pentru cei cu venituri foarte mici, la simplificarea birocratiei si la reducerea costurilor de administrare. Actuala legislatie a facut ca jumatate din numarul de PFA-uri sa fie de fapt salarii mascate", scrie HotNews.ro.
Conform avocatului si consultantului de fiscalitate Gabriel Biris, unele dintre modificarile din Noul Cod fiscal cresc sarcina fiscala (CAS-ul) in mod semnificativ pentru venituri din activitati independente, dividende, dobanzi, etc.
Pe aceasta tema am scris si noi aici.

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
Printre modificarile pe care Biris le propune in continuare se numara, potrivit HotNews.ro, "efectul inflatiei sa fie recunoscut fiscal, eliminarea limitarii perioadei de reportare a pierderilor fiscale ("losses carried forward") si posibilitatea ca pierderea fiscala sa fie compensata cu profitul anilor anteriori ("losses carried back") si eliminarea majorarii impozitului pe cladiri in cazul persoanelor fizice".