Sunt mult prea multe noutatile din ultima vreme si mult prea importante pentru a le lasa sa se piarda in cantitatea uriasa de informatii care ne asalteaza zi de zi. Trebuie sa fim la curent cu ceea ce se intampla si cu toate modificarile propuse pentru ca aceste schimbari ne privesc direct. De aceea, revenim cu o retrospectiva a unora dintre cele mai importante noutati din ultima saptamana.
Va reamintim astfel ca ANALIZA DE RISC, obligatorie de la 1 ianuarie 2016 pentru toate firmele, poate ajunge la 10.000 lei.
Mai exact, potrivit unor prevederi in vigoare, incepand cu 1 ianuarie 2016, toate firmele din Romania vor fi obligate sa intocmeasca o analiza de risc.
Prevederile sunt continute de Legea 333/2003 si se vor aplica deoarece nu se mai amana aplicarea Normelor Metodologice, asa cum s-a intamplat in toti acesti ani.
Devine astfel obligatorie pentru toate firmele auditarea punctelor de lucru si a sediilor de societati comerciale in vederea statutarii masurilor de securitate existente la fata locului si confruntate cu prevederile (grilele de masuri). Marian Paraschiv, oficial al companiilor de securitate ScottVias si Kaas Defense, a explicat pentru BusinessMagazin.ro faptul ca "o astfel de analiza, in perspectiva legii 333/2003, presupune auditarea (inspectia) unor puncte de lucru si sedii de societati comerciale in vederea statutarii masurilor de securitate existente la fata locului si confruntate cu prevederile (grilele de masuri), indicate de Politia Romana".
Cine poate efectua evaluarea?
Aceasta inspectie sau evaluare, denumita si analiza de risc privind securitatea fizica, se poate face numai de catre evaluatori de risc autorizati in acest scop. Acesti evaluatori trebuie sa fie inregistrati in RNERSF (Registrul National al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizica).
In continuare, va amintim ca sfatul saptamanii a fost urmatorul: "Stabiliti concret, printr-o suma realista, ce reprezinta valoare semnificativa in practicile contabile".
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Si contabilitatea, ca orice activitate umana, este supusa erorii, erori ce se descopera de altfel ulterior, in cele mai dese cazuri, dupa depunerea situatiilor financiare anuale. Procedura contabila aplicabila este prevazuta de art. 67 din OMFP 1802/2014 ce stabileste ca erorile nesemnificative aferente exercitiilor anterioare la care s-au depus situatiile financiare se corecteaza pe seama rezultatului reportat, respectiv erorile nesemnificative contabile se corecteaza fie pe seama rezultatului curent fie pe seama rezultatului reportat.
Avem insa o noutate absoluta aplicabila incepand cu 1 ianuarie 2016 prin noul Cod fiscal ce stabileste o procedura similara si pentru corectarea omisiunilor de la cheltuielile fiscale sau a veniturilor nedeclarate la termenul la care au fost inregistrate aceste cheltuieli.
In anul 2015 aveam obligatia depunerii de declaratii rectificative asupra impozitului pe profit, indiferent de valoarea acestor sume omise. Noul Cod fiscal ne obliga la aceste rectificari ale calculului de impozit pe profit la perioada la care se refera numai daca valorile sunt semnificative, conform reglementarilor contabile.
Desigur, aceasta procedura similara procedurii contabile ne scuteste sa ne intoarcem cu declaratii rectificative si implicit ne scuteste de plata unor dobanzi si penalitati cand valorile nu sunt semnificative si sunt corectate pe seama exercitiului curent.
In acest sens, trebuie sa stabilim prin politica contabila proprie o valoare semnificativa de la care vom merge cu declaratii rectificative la perioada trecuta.
Legiuitorul stabileste ca semnificativ reprezinta acea valoare care ar influenta decizia unui investitor. Desigur, teoretic suna foarte bine, mai ales ca este o preluare a doctrinei din Standardele Internationale de Contabilitate - IFRS. Aceasta procedura ar putea fi aplicata pentru societatile cotate la bursa, deschise investitiilor externe. in cazul societatilor inchise insa, cand actualii proprietari nu sunt dispusi sa coopteze alti investitori in societate, aceasta doctrina contabila nu poate fi aplicata.
Nu avem cum sa uitam de OUG 44/2015: Ordonanta de urgenta privind acordarea unor facilitati fiscale!
Actul normativ analizat astazi se adreseaza tuturor contribuabililor persoane juridice sau persoane fizice ce inregistreaza impozite si taxe datorate la bugetul general consolidat restante la data de 30 septembrie 2015 ce pot beneficia de anularea penalizarilor de intarziere si a unei cote de 54,2% din dobanzile de intarziere daca achita impozitele scadente pana la data de 31 martie 2016.
Achitarea poate fi inteleasa si prin orice alt mod legal de stingere a obligatiilor prevazut in legislatia fiscala.
Pana cand poate fi depusa cererea de anulare?
Cererea de anulare poate fi depusa pana la data de 30 iunie 2016 inclusiv, sub sanctiunea decaderii. Depunerea ulterioara acestui termen este considerata tardiva iar contribuabilul nu poate beneficia de aceste facilitati.
Care sunt conditiile principale pentru a beneficia de amnistie?
Un contribuabil poate beneficia de amnistie daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- toate debitele principale restante la data de 30 septembrie 2015 se sting pana la data de 31 martie 2016;
- diferenta de dobanda de intarziere in cota de 45,8% se stinge pana la data de 30 iunie 2016;
- toate impozitele si taxele cu scadenta in perioada 1 octombrie 2015 - 31 martie 2016 sunt achitate conform legii, analiza facandu-se inclusiv la data depunerii cererii;
- contribuabilul are depuse la organul fiscal toate declaratiile fiscale;
- contribuabilul depune cererea de anulare a acestor accesorii pana la data de 30 iunie 2016.
Ce se intampla cu contribuabilii ce au esalonari la plata aferente unor obligatii restante deja aprobate?
Click aici pentru a citi continuarea.
Va multumim pentru ca ne sunteti alaturi! Daca doriti sa va exprimati opiniile cu privire la aceste subiecte, ne puteti lasa comentarii in casuta de mai jos sau pe pagina noastra de Facebook. Pentru consultanta de specialitate va asteptam pe PortalContabilitate.ro!